Turismen räddas genom storsatsning
-100 miljoner pumpas in!

 
Av Bente Storsveen Åkervall
 
Renoveringar skall skapa semesterparadis på södra Gran Canaria
 
Borgmästare Playa del Ingles
Mari Pino Torres Borgemesterinne i San Bartalome de Tirajana
 
Den tredje februari möttes representanter från centrala och lokala administrationer för att skapa det konsortium som skall jobba med att uppdatera, förbättra och utvidga turistutbudet i San Agustin, Playa del Ingles och Maspalomas.

Spaniens turistminister, Sr. Joan Mesquida, ledde mötet där också representanter från Kanarieöarnas regering, Gran Canarias ”landsting” (cabildo), Spaniens turistorganisation ”Turespana” och ansvariga från kommunen San Bartolome de Tirajana (dit San Agustin och Playa del Ingles tillhör) deltog.

Detta är ett pionjärprojekt för att renovera turistområden i Spanien så att de lever upp till dagens krav och önskningar. Liknande projekt startas samtidigt i Playa de Palma på Mallorca och på Costa del Sol (solkusten). Genom denna totalsatsning skall de spanska turistområdena säkra sin framtid och samtidigt öka sina intäkter  under de kommande 40 åren. I och med genomförandet av denna typ av satsningar på olika turistområden runt om i landet kommer Spanien att kunna fortsätta vara ledare inom turistindustrin.


Konsortiet skapas med en initiell budget på 5,8 miljoner euros, men de ovan nämnda medlemmarna har för avsikt att invester 100 miljoner euros under de kommande fyra åren. Turistministern utsågs till president för gruppen, medan Rita Martin, turistansvarig inom den kanariska regeringen valdes till vice president. Samtidigt enades man om att ge högsta prioritet till att ta fram en daglig ledare för gruppen och att man inom sex månaderna skall ha ett tidsschema klart för hur renoveringsplanen skall genomföras.
 
Sr. Jose Miguel Perez, som är president för ”El Cabildo” (Gran Canarias ö-regering) intygade att just denna satsning är den viktigaste man har att genomföra under innevarande mandat. Under det första mandatet skall konsortiet bland annat genomföra en utbyggnad av trottoarerna efter den stora gatan Avenida Tirajana.

Den stora landsvägen GC-500 som går från Bahia Feliz till fyren i Maspalomas skall byggas om till en stor boulevard lämpad för promenader, cykel etc. Köpcentrum Kasbah, Yumbo, och Maspalomas skall renoveras och städas. Köpcentret Anexo II nere vid stranden i Playa del Ingles skall flyttas för att ge mer plats åt stranden.

I San Agustin skall strandpromenaden förbättras och byggas ut. Dessutom skall ett område  för nöjen, fritid och kvällsaktiviteter byggas mellan San Agustin och Playa del Ingles i området El Veril. Skapandet av detta konsortium har emottagits mycket positivt av såväl företagare inom alla branscher som av de inblandade företagarföreningarna
 
Infälld: Spaniens turistminister Sr. Joan Mesquida
 
 
 
.....MER ARTIKLER.....