Parador Cruz de Tejeda

Av E.S.C
Parador Tejeda Gran Canaria
 

Att som hotell öppna sina portar igen fredagen den 13 februari, efter att ha hållit stängt i 26år kan tyckas vågat. Dock skall man då ha i åtanke att otursdagen i Spanien inte är fredagen den 13:e utan tisdagen den 13:e. Således kan vi bara hoppas att Parador de Cruz de Tejeda går in i en andra era – mer lyckosam än den första.

Parador de Cruz de Tejeda - historia

Året var 1932 och vägen till Tejeda hade precis blivit klar. Chefen för vägbygget och tillika direktör för det Kanariska museet, Simon Benitez Padilla, lade då fram ett förslag att bygga ett enklare hotell på platsen där dagens parador står. Man gick så långt att man köpte in 5.000 kvadratmeter mark som betalades med 500 kronor! Men projektet gick i stå, och planerna lades ner, framför allt på grund av brist på finansiering.
Men strax efter att detta projekt lades ner, framfördes ett annat från den lokala regeringen. Den kända arkitekten Miguel Martin Fernandez de la Torre fick tillsammans med sin bror och konstnären Nestor, uppdraget att göra ett nytt projekt. Samma arkitektpar står också bakom det eleganta hotellet Santa Catalina i Las Palmas – bland annat. Bygget av hotellet  påbörjades 1935 och efter ett par år var byggnationen så pass långt framskriden att Nestor kunde börja med sina målningar. Dessa målningar har nu renoverats och finns fortfarande att beskåda på den nuvarande paradoren.

Den officiella öppningen skedde 1938, men fortfarande saknades en hel del för att hotellet skulle bli komplett. Bland annat saknades mycket möbler, och det skulle dröja ända till 1945 innan hotelldriften kom ordentligt igång. Dessutom skulle det komma att dröja ytterligare 18 år innan hotellet i Cruz de Tejeda kom att tillhöra kedjan Paradores de Turismo.

Det lilla hotellet levde en tuff tillvaro. Trots mängder av turister på Gran Canaria var det få som på denna tid hade något som helst intresse för ett hotell som låg så avsides till. Förlusterna i driften blev så stora att man beslöt lägga ner hotelldriften 1983. Resturangen fortsatte att vara öppen då man till stor del levde på förbipasserande busslaster av tursiter och kanarier på söndagsutflykt. Men restaurangen skulle gå samma väg som hotellet och den definitiva stängningen skedde 1990.

Parador de Cruz de Tejeda – renovering
Det blev den lokala ö-regeringen som tog över ansvaret för det nerlagda hotellet. De flesta var överens om att initiativ borde tas för att få igång verksamheten igen, men det skulle dröja ända fram till 2004 innan om och tillbyggning skulle ske.

Än en gång hade ett avtal gjorts med Paradores de Turismo, vilka krävde en fyrstjärnig standard samt åtminstone en utbyggnad till det dubbla. Hotellkedjan menade att detta var ett minimum för att garantera en säker drift.

El Parador de Cruz de Tejeda byggdes i stort sett helt om. Endast den klassiska entren, samt trädgårdens murar med sina klassiska fönster i bågform finns kvar från det gamla. De, idag, 43 rummen är helt nya liksom cafteria, restaurang och spa (ännu ej invigt).

När om och tillbyggnaden var klar hamnade paradoren i kläm av en mängd ändrade regler. Problemen hopade sig med ett hotell som i princip stod klart för att öppna sina dörrar. Många och långa år fick man vänta innan myndigheterna löst sina (egna) problem och paradoren alltså slutligen kunde öppna sina portar igen, fredagen den 13 februari 2009.

Parador de Cruz de Tejeda – idag
Utsikten från hotellet är helt fantastisk. Oavsett om man bor i något av de 43 rummen, äter mat i restaurangen eller bara tar en kopp kaffe vid uteterrassen så kan man inte låta bli att bli hänförd av utsikten. Paradoren är belägen på 1.560 meters höjd över havet. Den massiva pinjeskogen som omger själva hotellet är visserligen inte planterad förrrän på 1960-talet, men gör att hotellet känns helt inbäddad i naturen. Utsikten når över bergen, dalgångarna och de emblematiska klipporna ”Roque Nublo” och ”Roque Bentayga” ända bort till Spaniens högsta berg som ståtar 3.718 meter över havet på grannön Tenerife!

   
  Cruz de Tejeda Gran Canaria
  Terrass vid Cruz de Tejeda
  Marknad cruz de Tejeda
  Marknadsplats
  Vandringsled Teror
   
  Cruz de Tejeda
   
Tejeda
 

Rummen är indelade i standardrum och superiorrum. Det är egentligen bara storleken på rummen och balkongerna som skiljer. Handikapprum, rum med dubbelsängar och en juniorsvit finns att välja på i tillägg. Rummen är på sitt sätt lite motsägelsefyllt inredda med ett ytterst modernt badrum klätt i vit marmor likt många eleganta hotell.

Själva rummet är lite mer klassiskt med härliga, rustika golvflisor som i stora delar är täckta av riktigt tjocka och ljuddämpande mattor. Himmelssängar av en enklare form utgör tronen i rummet – i kontrast mot platt TVn, den kostnadsfria uppkopplingen till internet och luftkonditioneringen.
Frågan är väl ändå om inte balkongen med ovan nämnda utsikt är den som imponerar mest!

I övrigt erbjuder hotellet en verkligt elegant restaurang, med hududvikt på kanariska anrättningar. Bar, cafeteria och reception 24 timmar. En spa anläggning är under färdigställande, men fortfarande utan öppningsdatum.

Priserna varierar kraftigt beroende på datum och rumstyp. Mellan tumme och pekfinger kan man säga att priset för ett rum, utan frukost, hamnar på 110 – 135 euros. Hotellet går dock ut med rabatter och specialpriser och för att få riktiga priser är det bäst att gå in på kedjans hemsida på: www.parador.es


Representant för de spanska paradorerna i Skandinavien är resebyrån Travelpoint. Se  eller ring  00 46 42 37 37 20 och du kan också läsa mer på www.travelpoint.se

Källa: La Provincia


Paradores de Turismo


Det var den spanska staten som tog initiativet till uppbyggandet av en hotelkedja som skulle göra det enklare för människor på utflykt att finna övernattningsställe. Samtidigt skulle denna hotellkedja bidra med ett bättre internationellt renome för Spanien. Året var 1910 och uppdraget att bygga den första paradoren lämnades till Marques de la Vega Inclan.
Självaste kungen, Alfonso XIII, var själv med att välja ut plats för den första paradoren, då han var mycket begeistrad för iden.

   
  Parador
   
Men det skulle dröja ända till 1928 innan den första paradoren kunde invigas. El Parador de Gredos öppnade den 9 oktober 1928. Femtio år senare var just denna parador platsen där utkastet till dagens spanska konstitution togs fram.

Med den första paradoren invigd, ändrades inriktningen på denna hotellsatsning lite grann. Istället för att bara bygga nytt, koncentrerade man sig nu på restaurering av historiska monument, kloster, slott och palats. En annan del av satsningen gjordes på byggnader som var omringade av en speciellt vacker natur.

Under det spanska inbördeskriget skadades flera av paradorerna, medan andra konverterades till sjukhus. Vid krigets slut beslutades det emellertid att alla paradorerna skulle repareras och återställas till sitt ursprungliga skick.
På sextiotalet utvecklades kedjan kraftigt. Det var grundat den stora turistström som började komma till Spanien. Från 40 paradorer i början av sextitalet gick man till 83 stycken när årtiondet var slut.

Efter Francos död gjordes en stor omorganisation av hotellkedjan. Olönsamma paradorer stängdes. Andra, som hamnat utanför vanliga vallfarter likaså. Dessutom tog man ett första steg till att kedjan skulle bli helt och hållet självfinansierad. Då, liksom idag, är kedjan helt och hållet ägd av den spanska staten.

Först 1990 skapades aktiebolaget ”Paradores de Turismo de España S.A”, ett bolag som fortfarande var helägt av den spanska staten. I och med bildandet av detta bolag tog kedjan steget helt ut med föresatsen att bli ett lönsamt bolag med ett helt självständigt ekonomiskt liv. Detta året omfattade kedjan 85 paradorer, av vilka några är riktiga lyxhotell.

Från de trettio sängarna man hade i och med invigningen av Parador de Gredos, omfattar idag hotellkedjan mer än 10.000 sängar. Paradores de Turismo finns representerade i alla spanska stater utom Baleares (Mallorca, Menorca m.m.) Antalet paradorer uppgår idag till 93 stycken.

Generellt sett är en parador idag ett fyrstjärnigt hotell, inhyst i fastigheter som annars kanske inte kunnat bibehållas. Samtidigt satsar varje parador, var och en på  sitt sätt, för att ivarata de lokala traditionerna, såväl kulturella som gastronomiska. Kedjans restauranger har ett mycket gott rykte bland sina gäster.

Fakta Parador
 
 
.....MER ARTIKLER.....