Kanarisk Garden
av Bente Storsveen Åkervall
 
 


Det er ingen tvil om at nordmenn, svensker og dansker elsker å omgi seg  med en fargerik blomsterprakt, sier Lali som jobber på det lokale garden-senteret i Playa del Ingles. - Jeg tror rett og slett at skandinaverne elsker å rusle rundt blant stauder, hekker, prydbusker, urtevekster, inneplanter, palmer og kaktuser. Det virker som de har en genuin interesse for alt som vokser og gror, og ikke minst en nyskjerrighet for nye og ukjente vekster de gjerne vil vite navnet på. Det blir nesten som å slippe barna inn i en gotteributikk, sier den sympatiske Lali.

 
 
     
Kanariska Blomor   Kanariska Blomor
     
Gran Canaria Blommor  
   
Blommor Playa del Ingles  
   
Blommor Playa del Ingles  

Vi har havnet på “Viveros Vega Gonzalez” som ligger langs veien GC-500 på ovensiden av Playa del Inlges, bare et steinkast fra Policia Nacional. Garden senteret eies av Antonio Vega Gonzalez, som også driver et tilsvarende gartneri i Juan Grande. Den 25. februar feiret de ett års jubileum her i Playa del Ingles. To ganger i uken kommer det nye varer, dvs. ladninger av blomster, trær og planter av ymse slag, alt ettersom årstiden tillater.

Lali Santana Dueño drar oss med rundt og peker på våre landsmenns favoritter; Begonia, Cyklamen (Alpefiol), Krysantemum, Geranium (Pelagoner), Kalanchoe (Ildtopp) og Petunia er trauste favoritter. Men ikke minst orkideene er populære som gaver på middagsinvitter og fødselsdager.

- Men her som på alle områder råder en viss mote og trend. For tilfellet er det den vakre azurblå Lobelia i hengekurver som “alle vil ha”. Store bungnende margaritter rekker vi nesten ikke å få inn, før de er solgt igjen, sier Loli. Hun viser oss også en spennende buske som med tiden utvikler seg til et vakkert tre med nållignende, orangerøde blomster. Den heter Callistemo har fått en økt etterspørsel det siste året. Ellers er geranium (pelagoner) en sikker klassiker. Den er enkel å dyrke fra frø og faktisk frør de seg lett rundt i hagen slik at gernaium entusiasten har alltid planter til overs. De kan også formeres ved hjelp av avleggere. De kan vokse høyt - opp til en meter - eller holde seg tett nede på bakken som vakre tepper av finfordelte blad og sarte blomster. 

På rad og rekke henger fargerike kurver med Surfinia (Petunia), de fleste med en “reservert” lapp på. - Kurver er alltid like populært fordi de er så synlige og utrolig dekorative, sier Lali.
 
Dessuten passer de hos selv de som ikke eier en hage, men kun disponerer en terrasse, eller vil henge noe vakkert utenfor inngangspartiet sitt. Lali sier hun forundres og gledes over den entusiasme og omsorg skandinaverne legger i hjemmet sitt. Selv om mange kun overvintrer og disponerer en leid leilighet forstår jeg at det er viktig å skape trivsel i form av blomster og farger rundt seg, sier hun.

Lali forteller at mange benytter seg også av deres hjemfrakt-service som er gratis. - Mange disponerer kanskje bare en liten bil og har handlet store og uhåndtelige vekster. Da kjører vi alt sammen til døren. Vi  jobber også med anlegg av hager og underhold, men det gjelder ikke skandinaverne som oftes ønsker å plante og stelle i hagen selv, sier hun.

Det finns mange typer kunder, sier Lali og viser oss bordet med de imponerende og eksotiske orkideene. Også blant grønne inneplanter er det mange rare og ukjente varianter. Den trendbevisste handler ikke planter og blomster til hjemmet etter humøret og plasserer de vilkårlig. For enkelte, særlig de unge skal plantene være skulpturer som skal passe inn med resten av interiøret. De skal kjøpes inn og plasseres med mening, og skal fungere som en det av en helhet.
Det blir mer og mer vanlig at folk kjøper planter etter hvor de skal passe inn, ikke fordi planten appellerer. Og gjerne skal de være planter som kan klare seg mange dager uten vann, sier Lali til Dag og Natt.

Viveros Vega Gonzalez
Åpent man - lørd 09.00-18.00
Tel. 928 779 999
 
 
.....MER ARTIKLER.....