Sanden på Las Canteras stranden i Las Palmas skal fjernes og flyttes til sydsiden av Gran Canaria

Av Bente Storsveen Åkervall
 

Las Canteras strand Gran Canaria

Strand Las Palmas

 

-Kystmyndighetene begynte i mai måned å flytte 64.640 tonn sand fra Las Canteras. I turist kommunen San Bartolomè de Tirajana vil man motta 1800 tonn sand om dagen

Las Palmas, hovedstaden på Gran Canaria har en 6 kilometer lang og vakker sandstrand som utgjør hovedpulsåren i byen. En gyllen sandstrand som innbyr til bad og soling midt i bybildet har mange ganger blitt sammenlignet med Rio de Janeiro i Brasil. Her finner du også det mest attraktive bodyboard og bølgesurfing paradiset på øya. På Las Canteras finner du også Auditoriet og konserthuset Alfredo Kraus der blant annet den etterhvert så kjente Filmfestilvalen går av stablen. Langs Las Canteras stranden slynger det seg en bred og renovert strandpromendade der møter alt fra inlines entusiaster, powerwalk tilhengere, joggere eller besteforeldre som er ute med barnebarn på trehjuling. I tillegg ligger store deler av hovedstadens restaurangtilbud, kafeer og barer langs den attraktive strandpromenaden, slik at for de som ikke strever etter å bli av med kalorier har et bredt spekter å velge på når mat og drikke skal fortæres.

På Las Canteras stranden i Las Palmas er myndighetene i full gang med å fjerne sanden til storby befolkningens forskrekkelse    
Las Palmas Gran Canaria strand   Las Canteras har riktignok alltid vært attraktiv og fylt av et yrende folkeliv, men har de senere årene fått en riktig ansiktløftning til stor glede og entusiasme både fra kanarierne selv og ikke minst for turister som besøker byen.

Nå skal myndighetene til stor oppstandelse fra handelstanden og restaurang bransjen i området redusere sandmengden med en høydemeter mellom hotel Reina Isabel og hotel Melià. Det er i dette området som sandmengden vokser mest. Man regner at stranden her vokser med 70 centimeter i året.

Las Burras Strand San Agustin

 

Det var på 60- tallet, da man begynte å konsturere høye byggninger langs canteras stranden, som man merket at sanden til stadighet vokste i volum. Det har gjennom årene vært mange diskusjoner mellom politikere, marineeksperter, naboforeninger og økolister om hva man bør gjøre og hvordan man må forholde seg til dette faktum.

Man skulle skrive 2003 før det første gang ble besluttet å fjerne 35 000 kubikkmeter sand som man flyttet til Las Alcaravaneras. Siden dengang har spesialister og politikere diskutert nødvendigheten av å fjerne ytterligere tonn med sand og dets konsekvenser. Siden 2003 har stranden fått en økning av 15 000 kubikkmeter sand, og man har altså igjen bestemt å fjerne sand fra Las Canteras. Denne gangen er det hele 40 400 kubikkmeter som skal bort.

Fjerningen av sanden denne gangen vil i praksis bety at standnivået på Las Canteras i forhold til strandpromenaden vil reduseres med 1 meter nivåforskjell, spesielt på strekkningen mellom hotel Reina Isabel og hotel Melià.

Sanden skal transporteres til stranden ved El Veril, altså området mellom San Agustin og Playa del Ingles i kommunen San Bartolomè de Tirajana. Det betyr at de opprinnelige planene om å fylle sanden i området Las Maranuelas og Meloneras ved fyrtårnet i Maspalomas er forkastet.

Miljøvernministeren sier på sin web-side at begrunnelsen for å flytte sanden til El Veril er at man skal fylle på den tørre stranden som med ny og myk sand garantert blir en kontinuitet og forlengelse av strandlinjen mellom San Agustin og Playa del Ingles. Det har vært flere alternativer hvor man skal dumpe denne sanden fra Las Canteras, ikke minst har Maspalomas stranden vært en kandidat, der hvor 44 000 kubikkmeter sand forsvinner hvert år! 

Vil du følge med på hva som skjer på Las Canteras stranden:

www.miplayadelascanteras.com

 

Meningen med å fylle opp sand på stranden i San Agustin er at man skal kunne gå helt til sanddynenei Maspalomas. På natten fylles det på et sand-depoti San Agustin og på dagtid kjører lastebiler ut sanden.  
Strand San Agustin Gran Canaria  
På den lille stranden "El Cochino i San Agustin ser man hauger med sand som er fraktet dit fra Las Palmas  
Strand San Agustin  
 
.....MER ARTIKLER.....