NYE MODERNE LOKALER I PUERTO RICO

Av Bente Storsveen Åkervall
 

Mosseparet Frøydis og Magne Aker har sørget for ny oppsving i skandinaviske Turistkirkens verksamhet.

turistkyrkan Gran Canaria
 
-Det er så mange skandinaver her som behøver denne type virksomhet at det rekker og blir til overs både for oss, Sjømannskirken og Den svenska Kyrkan
 
Den Skandinaviske Turistkirken, som består av mange forskjellige trossamfunn har drevet sin virksomhet på Gran Canaria helt siden 1964, og er for mange skandinaver som har gjestet Gran Canaria gjennom årene, er velkjent begrep. Som alt annet adressert til turistene, startet de sin virksomhet i Las Palmas, men utvidet sin misjon til å omfatte Playa del Ingles og Templo Ecumenico allerede for 30 år siden. I dag ønsker de å bli forbundet med mye glede, frihet, friskhet, sang og musikk. - Det er ingen tvil om at gjestene trives hos oss og kommer tilbake flere ganger under ferien, sier pastor Magne Aker.

Hva går så selve virksomheten ut på?


- Vi er en misjonstasjon for turister rett og slett. Her kan de få åndelig påfyll, sosialt samvær samt deltagelse i opplesning, sang og musikk. Vi vil oppleves som et husrom med lav terskel der alle type mennesker kan samles og trives uansett bakgrunn og livsfilosofi.Vi bygger relasjoner og gir også tilbud som ikke går på det åndelige.

Hvem oppsøker da den Skandianviske Turistkirken?


- I tillegg til de som deler vårt livssyn, som kjenner oss eller er en del av oss, kommer egentlig alle type mennesker. Det positive er kanskje at mange fler enn de som oppsøker ulike trossamfunn og kristne miljøer hjemme, opplever vi at gjør det her. Det kan være et par der kona f.eks. går i kirken hjemme, men ikke mannen. Her kommer de begge to! Det dreier seg også om mennesker som opplever ensomhet og som kompromissløst ønsker å være en del av en sosial virksomhet. Det kan være mennesker som er glad i sang og musikk, eller som har musikalske evner de vil dele med seg, slik som skjedde her om dagen. Før vi visste ordet av det hadde vi dannet et spontant mannskor. Noen kommer også for å ha en fortrolig samtale, andre fordi de behøver hjelp på annen måte. Og noen kommer rett og slett for å kjøpe seg en tallerken av verdens beste ertesuppe, sier Magne Aker og serverer enn tallerken velduftende suppe med hjemmebakt brød til. Hmm!!

Og så har dere flyttet inn i nytt lokale?

- Ja, etter å ha hatt tilholdsted i en mørk garasje, var vi heldige å få leie dette 130 m2 store og lyse lokalet på baksiden av kjøpesenteret i Puerto Rico, som vi kaller Oasen. Her har vi med god hjelp av Rygh Eiendom, og ikke minst en massiv, økonomisk støtte i form av kollekt, gaver fra enkeltpersoner og firmaer som til slutt utgjorde en million norske kroner, kunnet renovere hele lokalet fra grunnen av. Selv om vi har vært primus motor bak det organisatoriske, hadde vi aldri klart dette uten den fantastiske gavmildheten folk har vist oss.

Vil bare nevne som et eksempel at da vi her om dagen så oss nødt til å kjøpe inn tekstiler til veggene for å dempe akustikken i lokalet, fikk vi en uventet utgift på 400 euro. Samme ettermiddag vi nevnte dette, opplevde vi en kollekt som tilsvarte samme beløp. Jeg vil også berømme en anonym nordmann som har sjenket oss et helt nytt Yamaha orgel i gave, slik at musikk gleden om mulig, kan nå nye høyder... Vi har også kunnet kjøpe en helt ny minibuss som vi bruker på diverse utflukter og praktiske anliggenheter.


Er det et problem å forholde seg til misjoninstitusjoner som den norske og svenske kirken, samt den evangelistiske turistkirken?

-Overhodet ikke. Her er det god plass til alle, behovet er åpenbart til stede og folk er det nok av. Budskapet det samme og vi tror på den samme guden og det samme evangeliet.

Dessuten samarbeider vi godt og bygger broer oss imellom. Morten Høst, som er prest i Den norske Sjømannskirken, og dessuten fra mine hjemtrakter kommer hit neste uke for å holde en preken. Vi samarbeider også om visse gjøremål, som å ivareta enkeltmennesket, gå på sykebesøk etc.

Vi leier også ut til den finsktalende turiskirken og den internajsonale/engelske turistkirken når vi selv ikke bruker lokalet.

I tillegg ønsker vi et nært og godt samarbeide med spanske trossamfunn. Etter å ha blitt kjent med lokalbefolkningen på markedsdagene har vi knyttet til oss to spanske menigheter som har besøkt oss ved ulike tilfeller. Når de kommer med sin sang og musikk, blir det “liv i lukkan”, ler Aker.


Vi arrangerer også treff med guidene som jobber her, og som selvfølgelig har de halv pris på bespisning. Vi jobber jo med de samme menneskene og kan utveksle erfaringer og ikke minst hjelpe hverandre. Det kan også være godt for dem å ha et pusterom, samt at vår vaffler fungerer som et attraktivt trekkplaster!!!

  Svanhild og Øystein Beck fra Sarpsborg jobber frivillig for Den Skandianvisk Turiskirken i
Puerto Rico
  Svanhild og Øystein Beck
  Hver torsdag serveres verdens beste ertesuppe med hjemmebakt brød til, for bare 4 euro.
  Katrine & Kenneth
  Katrine & Kenneth Harlem fra Halden jobber som husmor og respektive “alt-mulig” mann.
 
Jeg er en rastløs mann som behøver nye utfordringer. Oasen har vært et spennende prosjekt i en ny kultur...

Frøydis og Magne Aker fra Råde utenfor Moss, er teamledere for Den Skandinaviske Turistkirkens virksomhet i Puerto Rico. Takket være Magnes utrettelige engasjemang og pågangsmot har virksomheten fått et nytt løft i form av nye, og velutrustede lokaler, samt en egen minibuss til disposisjon.

De som kjenner Magne Akers bakgrunn vil sikkert ikke forundre seg over at det var nettopp han som skulle få fart på sakene, også på Gran Canaria. Magne, som kommer fra Aker gård i Råde (Østfold) har hele livet vært bonde på fritiden. I 20 år var arbeidsplassen Eikmaskin avd. Østfold, Greåker.

Deretter jobbet han 10 år som kultursekretær i Råde, og startet bl.a. Råde Kunstforening og ledet alle 17.mai arrangemang for kommunen. De siste 18 årene har han jobbet som pastor i Råde og Moss Bibelsenter, som han har vært med å bygget opp sammen med sin kone Frøydis. Pararellt med disse arbeidsplassene har han hele tiden vært svært aktiv innen organisasjoner, kristenliv og politikk.

Han har startet musikkråd, ungdoms- og fritidsklubber og ledet en rekke aksjoner for nødhjelp over landegrensene. Han har også vært redaktør i Moss Nærradio og gitt ut en bok om sitt innholdsrike liv og virke.

- Som du forstår er jeg en mann som ikke kan gå her nede på Gran Canaria og dagdrive, sier den sympastisk Østfoldmannen. Jeg må ha noe meningsfylt å fylle hverdagen med, dessuten liker jeg nye utfordringer. Sammen med sin kone har han takket ja til nok en sensong på Gran Canaria, men i forhold til videre opphold under solen, velger de å ta ett år av gangen.

Nå ønsker de alle gamle og nye besøkende velkommen til Oasen, og må samtidig medgi at de her nede treffer fler kjentfolk enn de gjør hjemme. Ikke før er det sagt, før en gammel kjenning dukker opp bak ryggen og gir et vennskaplig klapp på skulderen hans.

Som du forstår har jeg et stort nettverk hjemmefra, og det har uten tvil kommet meg til gode nå også, sier Magne Aker og ber om unnskyldning da han går videre til neste bord.
  Magne Aaker
 

 


HAR DU SETT ?

Har du sett mandeltreets blomsterprakt ? Har du vært i Ayacata og Tejeda og sett de hundrevis av trær der de står med hvite og rosa blomster og lyser opp i et fantastisk fjellandskap. I høst så de livløse ut, det hang mange uplukkede mandler igjen på de fleste trær. Men nå lyser de opp og gjør fjellet enda vakrere. På avstand ser de ut som ulldotter og dekker store områder.

De bare står der, ingen har beskjært de, få bryr seg egentlig om de, fruktene er til ingen nytte, eierne tjener bedre penger på annet. Men vakre er de og det er først når du selv har sett dette du forstår hva jeg skriver om. Har du sett Hellig tre kongers opptoget et eller annet sted her på Gran Canaria ?

Har du sett sandskulpturene på Canteras stranden før jul ? Det er så mye vakkert å se også her på denne øya.

Snart er det karnevaltid med fargesprakende kreative fremføringer til glede for de fleste. Du kan høre om det, begeistrede mennesker snakker om det, men det blir ikke din egen opplevelse før du selv har erfart og sett det. Naturen er fantastisk her på Gran Canaria. Du er enda mere unik. Skaperen har en god plan for din fremtid. Også evigheten har han lagt ned i ditt hjerte. Har du sett hva som står om julens hovedperson ? «for så høyt har Gud elsket deg og meg at Han gav sin sønn, for at hver den som tror på Ham ikke skal gå fortapt men ha evig liv» Det er mere å se enn det synlig.
Lykke til.
Magne Aker

 
   
 
.....MER ARTIKLER.....