Hanne innleder det nye året på Gran Canaria

Av Bente Storsveen Åkervall
 
     
   

“-Som voksen kvinne er det helt fantastisk å bare kunne gi fra seg kontrollen og gi seg hen...”

 
   
Hanne Krog Gran Canaria
 
   

Karriere
Hanne Krogh debuterte som 14-åring, og har solgt over en million plater. Veggene hennes kunne fylles av sølv-, gull-, og platina. Med Bobbysocks innehar hun de flesste publikumsrekorder i Norge, og hun har turnert i fire verdensdeler og i seksten forskjellige land. Hun opplevde også stor suksess med gruppen Just4Fun som raskt solgte platinaplaten med sitt første album.

Det har også blåst en “Vestavind” i hennes karriere. Etter at hun fikk Spellemansprisen for sitt album “Ta meg til havet”, fulgte hun opp med flere sanger om lengselen vestover. Hun gav ut et kulturhistorisk album i norsk/irsk poptradisjon - inspirert av historiene, mytene og anedoktene mellom Irland, Norge og Amerika. Som vanlig var de fleste tekstene på denne cd-en, skrevet av henne selv
.

 
   

“-Det er utfordrene bare i seg selv å være underholdningsartist i en slik alvorlig periode Norge og resten av verden befinner seg i nå”

 
   
Hanne Krog anfi del mar
 
   

Bobbysocks
4. mai 1985 vil for alltid være innskrevet i norsk historie med gullskrift. Norge og Bobbysocks gikk til topps for første gang, og satte hele landet på hodet. VG inviterte til seiersfest på Gran Hotell. Der ventet 15.000 mennesker, og satt full fart på en fest som skulle vare i nesten fire år.

Jubelturnèen i Norge satte 34 publikumsrekorder og nærmere 50.000 mennesker møtte frem i Nygårdsparken i Bergen. Turen gikk til hele Europa, Singapore, Moskva, Australia og USA. Jentene turnerte i 16 forskjellige land, solgte flere millioner plater og var nummer èn på hitlistene i åtte forskjellige land.

 
       


“-Å komme til Gran Canaria var faktisk den beste julepresangen jeg kunne fått...”

En usminket Hanne kommer småpringende og lett, i flagrende klær og gir inntrykk av å være superopplagt. Hun er på ferie på Gran Canaria, og føler seg uthvilt og klar for nye krafttak. Vi skal ha et uformelt møte og en pratestund. Nettopp derfor er det godt vi treffer henne nå, på tampen av ferien, for de 10 første dagene prater hun overhodet ikke.

Hanne forteller hvordan hun kryper ut solstolen på terrassen, går inn i en stille stund, og pløyer gjennom en masse litteratur.

Hun velger Gran Canaria for det kompromissløse, og enhver skandinavers lengsel etter lys, varme og hvile. At gjenkjennelsesfaktoren er stor blant andre turister, bryr hun seg ikke spesielt mye om. -Slik har det vært hele mitt liv, det er helt uproblematisk og nesten alltid bare koslig.

Kanskje er det slik at jeg lever på en illusjon av usynlighet, sier Hanne og nikker vennlig til forbipasserende amatørfotografer. I år ferierer hun sammen med ektemannen Trygve og datteren Amalie (15) på Anfi del Mar. Hun kan ikke få fullrost omgivelsene og installasjonene. - Dette er den beste julegaven jeg kunne fått, smiler hun og lokker til seg solstrålene som dukker opp mellom skyene.

INGEN JUL UTEN HANNE
Det er nytt år og julestria er over for denne gang. Stemningen i gamlelandet har Hanne sørget for med sin tradisjonelle julekonsert turnè over hele landet. Hvert år er hun et sikkert tegn på at julehøytiden nærmer seg. Sammen med tenoren Torstein Sødal, samt musikerne Tarjei Nysted og Stein Austrud begynte de i år den omfangsrike turneen i Måselv ved Bardufoss den 23. november, og fortsatte ned til Kristiansand Domkirke, der de avsluttet med fulle hus, dvs. 1500 mennesker den 22. desember. Da satt Hanne seg i bilen og kjørte til Gardermoen, for bare noen timer senere å lande på et solfylt Gran Canaria sammen med familien.

Det har etterhvert blitt veldig populært for nordmenn å ringe julen inn med et adventsbesøk i kirken. En stemningsfull konsert, rammet inn av tradisjoner, høytidlighet og ikke minst et rom for ettertenksomhet. - Julekonsertene er tid for alvor. En tid for å bruke faget, sier Hanne. Hun erkjenner at hun tok et valg i voksen alder, og vil i dag kalle seg kristen i filosofisk betydelse. - Denne erkjennelsen er så betydningsfull, og likevel litt komplisert å forklare. For i det øyeblikket vi forsøker å fange Gud i våre dimensjoner, har vi allerede gjort ham for liten, sier Hanne, og avventer for å se om jeg forstår. Hun legger mye av seg selv i julekonsertene og får ofte høre i kritikkene at hun kryper under huden på sitt publikum. Alle som har opplevd henne vet at hun har en eiendommelig scenekraft. Mye av det hun fremfører er dessuten krevende stoff for de lokale korene rundt i landet som deltar sammen med henne, men som i fremføringen gir alle tilstedeværende noe utrolig vakkert å ta med seg inn i julen og dens budskap.


ET HERLIG ÅR
For Hanne Krogh har det vært en høst med glitter og glamour. -I det hele tatt har det vært et uvanlig fint år. Å være med i “Skal vi danse” var forbausende gøy. Forbausende fordi jeg takket nei en gang tidligere, og fordi den type underholdning kanskje har ligget litt utenfor det jeg har ønsket å identifisere meg med. Men så hadde jeg også verdens flotteste dansepartner i Asmund.......du vet, som voksen kvinne er det helt fantastisk å bare kunne gi fra seg kontrollen og gi seg hen..., sier hun drømmende. Likevel forstår vi at mye av det morsomme faktisk lå innbaket i 4 timers hardtrening hver dag, og det med tanke på at Hanne ikke er den man umiddelbart forbinder med idrett.

- Si ikke det, ler Hanne. Som ganske ung jente gikk mitt første honorar med til innkjøp av etterlengtede piggsko, så langt inne i meg har det alltid funnets en friidrettsjente. Nå vet jeg i alle fall at jeg skal fortsette å danse...Og så består mine nyttårsforsetter, som dessuten er lovet under kanarisk stjernehimmel av 3 viktig punkter; 1) Si “ja” 2) Gi fra meg kontrollen i større grad 3) Komme i formEN MINDRE HANNE
Det er ingen hemmelighet at Hanne har blitt betydelig mindre og nettere de senere årene. - Jeg begynte rett og slett å ta vare på meg selv etter et godt råd og et spark bak fra min gode venn Geir Ness. I februar 2005 dro jeg til New York der jeg fikk tid for refleksjon, hard trening og kostholdsråd. Det gav starten på det gode liv i en mindre kropp. Likevel har aldri det yttre hatt førsteprioritet hos meg, man ser jo aldri seg selv slik man egentlig er. Men okey, jeg skal innrømme at det er lettere å gå i trapper i dag, og ikke minst er det enklere å finne passende klær i helt vanlige butikker, en sysselsetting jeg helst ikke vil bruke så mye tid på.- Forresten Geir, du vet Geir Ness som er mannen bak suksessparfymen “Laila” - han kan jeg jo også takke Gran Canaria for!!!!! Jeg ble nemlig kjent med Geir første gangen da han som reiseleder tok hånd om sønnen min Sverre i bamseklubben på Bahia Feliz. Der ser du, utbryter Hanne hoppende glad over å kunne bekrefte et vennskap med utsprung fra Gran Canaria.

HANNE OG GRAN CANARIA
Hanne Krogh har ofte gjestet Gran Canaria, og ikke minst i forbindelse med julen. Hun regner på fingrene og kommer forbausende frem til at kanskje dreier seg om de siste 20 årene.

Derfor virker det ikke som noen tilfeldighet at det er “Bettan” (Elisabeth Andreasson) som ringer mens vi spiser hvitløksreker og slurper i oss hvitvin. Hele 24 år etter at Europa lot seg “swinge” med til Bobbysocks rytmer i et rosa gledesglimmer holder disse to jentene fortsatt en tett kontakt. - Vi er vel ulike personligheter som leker godt sammen, og som stortrives i hverandres selskap. Det lyse håret og den halve centimeteren som skiller oss, utgjør den store likheten. Mye har vi jo hatt felles gjennom årene, ikke minst Gran Canaria!For en av de aller første opptredner Bobbysocks hadde etter den velfortjente Grand Prix seieren i 1985 var nettopp på Fritidsresors reiseleder cabaret i Playa del Ingles. Selv om Hanne synes det er vanskelig å skille hendelsene etter seieren fra hverandre, kan undertegnede bekrefte at det var da vi møttes første gangen. Utestedet Aladinos stod på gyngende grunn da mer enn 700 turister og reiseledere lot seg rive med i fersk og hysterisk landeplage.-Du skjønner, jeg hadde det hele så utrolig klart for meg, sier Hanne og gestikulerer ivrig. Da platedirketøren Sven Hauge, mannen bak Monroes spurte om jeg kunne tenke meg å lage en barneplate, svarte jeg kjapt at “nei”, jeg vil heller skape en jenteduo. Dette var i 1983/84 og “Bobbysocks” var et navn jeg hadde gått svanger med en stund. Elisabeth var allerede i mine tanker. Uansett var det musikalitet, energi og en stor dose galskap som skulle gjennetegne duoen - og slik ble det!! - At det dog skulle bli den suksessen det ble, var det vel ingen som kunne ha forutsatt, ler Hanne.Allerede året etter satt jeg og “Bettan” på flyet til Lanzarote for å skrive nye tekster og melodier, sier Hanne. Du vet, de plasserte oss på første rad i flyet, og da vi snudde oss og tittet bakover så vi bilde av oss selv på alle forsidene nedover i flyet. Dette med Bobbysocks ville ingen ende ta.- Og i årene etter på ble Bahia Feliz vår skrivestue og inspirajsonskilde, sammen med bl.a. Rolf Løvland. Og i tillegg til herlige familieminner og uforglemmelige ferier på øya har jeg faktisk også hatt julekonsert her også, ler Hanne og peker mot den nye Sjømannskirken i Arguineguin, som hun heldigvis har rukket å besøke. - Jeg besøker alltid sjømannskirken dit jeg kommer. Jeg beundrer stort den jobben de legger ned, og ser det sterke behovet for dets tilstedeværelse. Det er godt å se at de har fått bedre arbeidsforhold og at en så viktig institusjon nå kan romme enda fler. Jeg gleder meg til å følge den og se at den mykner etterhvert som energien setter seg i veggene, sier den sympatiske artisten.NYTT ÅR OG NYE UTFORDRINGER
Hanne gleder seg til det nye året og alle herlige utfordringer som venter på henne. -Det er utfordrene bare i seg selv å være underholdningsartist i en slik alvorlig periode Norge og resten av verden befinner seg i nå. Vi er inne i en tid der få eller ingen har kontroll, og det skal bli spennende å se hva det gjør med folks holdninger til livet. Kanskje blir man tvunget tilbake til andre verdier som takknemlighet. For det er for meg noe av det gode med å bli voksen; å merke hvordan takknemligheten frigjøres og legger seg langt fremme i bevisstheten, sier hun

 .

-Jeg merker allerede på den opptrappende intensiteten på telefonen at det er jobb på mandag, sier den sympatiske jenta. For selv om Hanne har passert 50 ser hun mer enn noengang ut som en sprudlende ungjente som bare gleder seg over livet. På nyåret skal vi få lære å kjenne andre sider ved Hanne i “Den store klassefesten”. Allerede i mars skal hun delta i TV2s rsealityserie “Det store korslaget”, der 7 kjente artister får danne og forme et kor i sin hjemby, som i Hannes tilfelle er Haugesund.

I tillegg er en kvinne-fokusert CD som oser av styrke, varme og femininitet under produksjon og kommer forhåpentligvis ut til høsten slik at den rekker å bli “årets julegave” til oss kvinner. Den består først og fremt av nye ting fra Hanne, surret inn i en “gi-blaffen” mentalitet som kanskje er forenet med et av hennes nyttårforsetter.Til høsten kommer også Kystkulturforestillingene som fikk vike plassen da Hanne danset seg inn i folks stuer istedet. Det er rett og slett en kulturhus turnè langs Norges kyststripe som vil gi en balansert forestilling bestående av historiefortelling og musikk. Samtidig skal det forberedes til en ny kirketurnè i adventstiden, og mange stemningsfylte konserter i et langstrakt Norge før hun forhåpentligvis rekker siste juleflyet til Gran Canaria.....For det viktigste med julen er som kjent å holde tradisjonene ved like!

 
 
.....MER ARTIKLER.....