Av Bente Storsveen Åkervall
 

Fran, Begoña, Manuel og Carmen på konfeksjons verkstedet i El Tablero. Her diskuteres design, ferger og stoffer.
 
Det er igjen duket for karnevalsfest pa Gran Canaria.Først ute er det store arrangemanget i Las Palmas, som på samme måte som på sydsiden, har pirater som tema. Det er ingen liten industri som ligger bak den årlige festen som tiltrekker seg tusenvis av turister, såvel fra spanske fastlandet som fra Europa ellers. Kanarierne selv elsker denne anledning til å kle seg ut og ikke minst anledningen til å danse seg gjennom flere døgn i strekk.
   

 
     

Både skoler og arbeidsplasser preges av stort frafall under perioden, til den grad at de fleste skoler i dag har valgt å legge inn en permanent ”ferieperiode” under karnevalet. Det er heller ikke uvanlig at de som kommer på jobben, bærer et synlig preg av nattens kravaller. Ingen reagerer lenger på at den mannlige bankfunksjonæ'beren har lange påklistrede, blodrøde negler. Heller ei at resepsjonisten på hotellet har glemt å fjerne make-up og løse øyenvipper.

Alt dette synlige festivas tar mange av statistene for gitt. Vi som trer på oss noen lånte fjær, benytter anledningen til å vise en mer løssluppen side av oss selv, gjemt bak maskerte fasader som skaper en falsk trygghet. Eller bare de mange tilreisende som elsker å bibevåne dette fargesprakende spetakkelet som starter opp igjen på morgenen, når de siste akkurat har gått hjem fra kvelden i forveien.

Alt dette synlige festivas tar mange av statistene for gitt. Vi som trer på oss noen lånte fjær, benytter anledningen til å vise en mer løssluppen side av oss selv, gjemt bak maskerte fasader som skaper en falsk trygghet. Eller bare de mange tilreisende som elsker å bibevåne dette fargesprakende spetakkelet som starter opp igjen på morgenen, når de siste akkurat har gått hjem fra kvelden i forveien.
   

Carnaval Maspalomas

 
     

Vi har besøkt Manuel Encinoso Quintana som er en av de mange høyt anerkjente designerne i karnevalskarusellen. Han jobber til daglig som frisør i den spanske byen El Tablero på sørsiden av Gran Canaria. Samtidig driver han et kreativt verksted i samme by, der hans kone sitter bak symaskinen, bokstavlig talt dag og natt, store deler av året. Verkstedet bugner av fargerike stoffer og trådsneller, paljetter og fjær.

Manuel og Begoña traff hverandre på kunstskolen i Las Palmas og har tross sin unge alder hold sammen i mange år. Da de skulle gifte seg gav Manuel Carmen en hel mappe med flotte tegninger av egendesignede brudekjoler å velge mellom. At hun skulle sy den selv, var en selvfølge. – Dessuten gjorde jeg noen endringer, sier Carmen og ler. Det er nemlig slik at Manuel er en riktig perfeksjonist. Når han har tegnet noe, skal konfeksjonen se eksakt likt ut som på tegningen, her finns det ingen nåde. – Det hender daglig at vi sliter for å leve opp til forventningene, ler Carmen og dulter bort`i sin venninde og medhjelper Carmen Espino Trujillo.

Manuel og Begoña har to barn, og de er selvfølgelig også sterkt deltagende i karnevalet. De har allerede stilt opp flere ganger i Barnens Karnevalsdronning konkurransen og vunnet flere ulike priser for beste utkledning. -Tradisjonelt sett har det alltid vært de store shoppingsenterne og attraksjonsparkene som har stått bak de ulike kandidatene til Karnevalsdronningen og DragQueen konkurransene. Fortsatt er det slik, men mange har også trukket seg som f.eks. den store varehuskjeden El Corte Ingles. Det koster rundt 12 000 – 18 000 euro å sponsre en voksen kandidat og 4 – 6000 euro å sponsre et barn, sier Manuel nøkternt.

Hva gjør da en designer som får et slikt oppdrag?
-I tillegg til å tegne et forhåpentligvis vinnerdesign, skal han skaffe til veie alt materiale. Han står selvsagt for utformingen, alle tillatelser, transport og utvelgelse av den som skal bære drakten, som ofte gjøres gjennom en type missekonkurranse. Om kandidaten vinner en av de 3 første prisene er designeren også i lang tid fremover ansvarlig for å frakte antrekket rundt på ulike visninger og shower.

Hva forventer en sponsor?
-De forventer en enorm pressedekning i forkant av karnevalet. Derfor velger mange også å gjøre utvelgelsen av hun/han som skal bære drakten til et mediesirkus. Andre har et barn eller en slektning de vil skal delta. Deretter regner de med at alt det praktiske ordnes opp uten problem og at designeren kjenner til alle gjeldene regelverk, slik at man ikke blir diskvalifisert for å ha gått utenfor rammene. Og til slutt håper man selvfølgelig å gå av med seieren slik at man får mange flere anledninger til å vise seg opp og kanskje få internasjonal dekning i både trykt og visuell media. Dette gangner selvfølgelig også designeren som rykker fram på prioriteringslisten når neste karneval skal planlegges.

Hva skal dere gjøre i år?
-Vi har en sponsor som i utgangspunktet ville ha en karnevalsdronning kandidat. Men synes det ble for mye pengerå satse på et alternativ. Derfor har vi ulike representanter for barnens karnevalsdronning og også for pensjonistenes karnevalsdronning. I tillegg har vi mange grupper personer ( venner, foreninger , arbeidsplasser) som bestiller kostymer og design. Så sammenlagt skal her produserers rundt 80-90 antrekk før startsskuddet for karnevalet i Las Palmas går den 15. februar.

Hva skjer med alle fantastiske antrekk fra fjoråret?
-De monteres stort sett ned og materialet brukes på nytt, i andre sammenheng. Det har også vært snakket om å lage et karnevalsmuseum for å konservere noen av de flotteste designene gjennom historien, men så langt har ingen kommet ennå.

Etter karnevalet i Las Palmas forflytter festlighetene seg til sørsiden av øya – først og fremst til Maspalomas. Dessverre er kommunen her ikke spesielt energiske og mangler tiltak, forståelse og engasjemang, sier Manuel uten skjule sin oppgitthet. Fordi karnevalet i sør er så dårlig arrangert får den heller ingen nevneverdig medieomtale. Dette innebærer at sponsorene ikke er like villige til å satse penger på arrangemanget. Så i praksis innebærer dette at de kandidatene som stiller opp på konkurransene her i syd, er de som deltok i Las Palmas uten å vinne noen priser.


For fire år siden vant Manuel Encinoso Quintana en meget prestisjerik konkurranse.
     
  Karnevalskrona  
     
Det skulle designes forslag til en krone som skulle pryde vinneren av Karnevaldronning konkurransen i Las Palmas. Tidligere var det kun brukt et ”billig”, ferdigkjøpt diadem. Nå skulle Las Palmas investere penger i en riktig krone som skulle brukes i alle slike framtidige konkurranser. Hele 20 forslag ble tatt i betraktning, men Manuel vant med sitt diadem som kostet 6 000 euro å tilverke, og er cellet med Swarovski diamanter

Manuel har også vunnet konkurransen om beste utforming av karnevalslogoen og tilhørende plakater( -96, -97 og 1999). I tillegg har han sammen med sin kone en lang merittliste over premier de har tatt hjem når det gjelder kostymer, kropps make-up og “dronning priser” både for voksen og barn.

-Det er ingen tvil om hva jeg liker best, sier han og viser utallige bilder på karnevaldesign for barn. Utforminger, laget i flytende skumgummi, som skal forestille biler, fly, hundehus og eventyrfigurer med hovedpersonen selv sittende midt i. Det handler ikke bare om en kreasjon eller en drakt. Vi bygger opp en hel mobil sceneutforming på hjul, som skal oppfylle alt fra orginalitet og utføring til funkjsonalisme. Og dømmes ut fra det. Den som bærer kreasjonen skal også bidra med å sjarmere dommerpanelet. Jeg elsker ta fram min barnslige krativitet som kan utfoldes maksimalt når det gjelder design for barn. Nå har jeg dessuten mine egne barn å tegne til, hvilket gjør det enda mer moro. - Vi er en riktig karnevalsfamilie, sier Manolo og ler.
 
.....MER ARTIKLER.....