Vil Stikke hull på konjakk-boblen
Tekst & Foto Ulf Dalheim
 

Jan Pettersen blir ikke klok på den store norske konjakkinteressen. Nå lanserer den Spania-baserte nordmannen sin egen Pettersen Brandy Extra Old til superpris, i et forsøk på å stikke hull på konjakk-ballongenDet står ikke på kvaliteten eller renomèet til produktene som kommer fra Jan Pettersens spanske bodega Rey Fernando de Castilla i Jerez. Amerikanske Robert Parker har karakterisert hans søte PX-sherry for verdens beste, mens spanske statsministre har servert brandyen hans både i mottakelser og i bryllup. Men i Norge har nordmannen ennå ikke fått heltestatus på linje med nordmenn som lager konjakk i Frankrike.Forundret

- Det forundrer meg noe at fransk konjakk har så sterk posisjon i Norge. Derfor har jeg lyst til å stikke hull på konjakkboblen. Du skal langt opp i XO-kvalitet for å matche den brandyen jeg nå lanserer. Denne brandyen er minst like bra som min Gran Reserva-brandy som selges til 420 kroner pr. flaske, sier Jan Pettersen.


 

Jan Pettersen Konjakk

 

Pettersen Brandy Extra Old lanseres på Vinmonopolets bestillingsliste i dag til 299 kroner pr. flaske. Det mener Petterseen selv er den reneste gavepakke.

- Pen flaske, bra produsent, norsk etternavn, riktig pris og ikke minst god kvalitet på produktet. Hva mer skal til for at nordmenn får øynene opp for at det ikke bare er konjakk som er verdt å drikke av brunt brennevin? Både brandy og armagnac har fått et alt for lite publikum i Norge, mener Pettersen

 

.Spansk i mer enn 20 år

Oslo-mannen Jan Pettersen kom til Barcelona for å studere for godt over tyve år siden. Han valgte å bli i Spania etter studiene, og arbeidet i nærmere 15 år for vin- og spritgiganten Osborne. For ti år siden ble han spurt om gå innsom partner i Bodegas Rey Fernando de Castilla, men forespørselen endte med at han for ni år siden fikk med seg investorer slik at han kunne kjøpe hele selskapet.Stor annerkjennelseSuksessen både i Spania og internasjonalt har ikke latt vente på seg. Brandyen hans er nå den offisielle som brukes av myndighetene i Andalucia, gourmetavdelingen ved El Corte Ingles-kjøpesenterne fører produktene hans, det samme gjør alle de største taxfree-aktørene, spesialbutikken Lavina og kvalitetsgrossisten Primeras Marcas.

Nylig ble hele bodegaen ISO-sertifisert av Veritas.

Denne sommeren har han hentet hjem nye trofeer, først i det engelske vinbladet Decanter hvor hans Fino ble beste tørre sherry og fikk “Decanter Trophy” og deretter i den spanske storavisens El Mundos “New Wawe

Spanish Wine Award” hvor hans Antique Palo Cortado ble kåret til beste spanske vin av de 850 som deltok.

Og da forlaget Rutherford utga en bok om det absolutt beste av det beste innenfor flere forskjellige kategorier som teller med når man ønsker seg det gode liv, ble Pettersens Bodega Rey Fernando de Castilla nevnt på linje med superskolen Eton, stjernerestauranten The Fat Duck og det franske toppslottet Chateau Margaux.

Sans for kvalitetMen nå har han altså fullt fokus på brandy og det norske markedet.
- Nordmenn er kjent for å ha en av de mest raffinerte ganer når det gjelder druebrennvin. Dere drikker det rent, og dere vet hva dere vil ha. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor dere bare skal drikke konjakk, når det finnes lignende produkter som er minst like bra. Mitt håp er at folk prøver brandyen min opp mot det de har av konjakk- eller armagnac-favoritter, sier Jan Pettersen.

Han registerte merkenavnet Pettersen Brandy allerede for åtte år siden, og satte unna et parti med ekstra god brandy for noen år tilbake. Men først nå i 2009 var han rede til å lansere produktet med eget navn på flaskeetiketten. Han ville være sikker på at han kunne stå 110 prosent inne for det som var tappet på flaskene.


 

Beskrivelse
Duft og smak av aprikos, nøtter og appelsin. Tørr, elegant og balansert. Lang ettersmak.

Pris: 70 cl  Kr. 299,-
Varetype: Brennvin
Land/Distrikt: Spania, Jerez
Råstoff: Druer
Alkoholinnhold: 37,00%
Sukkerinnhold: 9,10 g/l
Syreinnhold: 0.00 g/l

Kilde; www.vinmonopolet.no

Visste du at:
Bodegas Rey Fernando de Castillo har fått sitt ærefulle navn etter Kong Fernando av Castilla “El Santo” (helgenen), som erobret store deler av Andalucia på 1300-tallet (siglo XIII) og oppdaget raskt de utrolige kvalitetene marken og klimaet her hadde for vinproduksjonen.

 

FAKTA
Pettersen Extra Old Brandy finnes som hyllevare på rundt 50 vinmonopolutsalg i Norge. For å se hvilke utsalg som fører den kan man gå inn på www.vinmonopolet.no og søke på “Pettersen Extra Old”.

Vil du ta kontakt eller vite mer om bodegaen og de ulike produktene, kan du gå inn på:
www.fernandodecastilla.com

På Gran Canaria finner du ikke merket Petterseen, men likevel Fernando de Castilla brandy på f.eks. El Corte Ingles, Hipercor og Club de Gourmets. Den finnes også å Aldeasa Duty Free butikker på flyplassene.

Distributøren for restaurangsektoren er Primeras Marcas S.A. www diprimsa.es

 

 

Visste du at:

Spansk brandy har et rykte på seg for å være mørk, rund og bløt med uttalt sødme. En karakteristikk som i stor grad stemmer, og som skyldes fremstillingsmåten. Kontinuerlig destillasjon ved høyt alkoholuttak gir en nøytral sprit. Særpreget oppnås gjennom lagringen i fat som tidligere har vært brukt til sherry, eller også gjennom solerasystemet som gir mer kompleksitet. Den relativt høye temperaturen og tørre luften gjør at fordampingen er raskere og produktenes utviklingssyklus kortere. I tillegg avrundes brandyen med søt vin eller druemost.

Resultatet blir en lettdrikkelig brandy med bred appell men som ofte mangler den friskheten vi finner i eksempelvis cognac..

 

 

 
 
.....MER ARTIKLER.....