ÅSNESAFARI
Av E.S.C
 

Åsne safari Gran Canaria

 

Vägen slingrar sig i ordets rätta bemärkelse. Vi har precis lämnat Playa del Ingles bakom oss och styr mot den lilla oasen Fataga för att så åka vidare till kommunens huvudort,

San Bartolome de Tirajana. På sina håll kan man nästan bita sig själv i svansen, så pass krokig är vägen. Chauffören gör således bäst i att följa noga med, men övriga i bilen kan se hur havet och turistorterna i syd försvinner vartefter bilen klättrar uppför de slingriga vägarna.Bergsmassivet framför oss är pampigt. Vi har tur med vädret vilket gör konturerna kring de ”vilda” bergskammarna blir oerhört skarpa. Som vanligt passar vi på att stanna i Fataga och ta en kopp kaffe. Vi har precis passerat Sr. Artiles stora apelsin och citronodlingar, samt hunnit passera förbi skyltar som förkunnar att vin både odlas och säljs efter vägen.

 

Utflykt Gran Canaria

Fataga dalen Gran Canaria

De många palmerna på väg till och inne i Fataga påminner oss klart och tydligt om vad lite vatten kan få till i detta i övrigt så öde område.

Efter Fataga kunde vi stannat vid ”El Molino del Viento”, ett rustikt hotell ute på landsbyggden. Detta hotell ”rural”, dvs landsortshotell ligger helt inbakat i pampiga palmer. Väljer man att inte bo här, är platsen ändå värt ett stopp. Om  inte för annat kan man med fördel inta sin lunch i dessa rogivande omgivningar.

Väljer man istället att ta med sig sin picnic och själv stå för matlagningen bör man vänta i ytterligare några kilometer. På vänster sida, precis när man kommit ut på den första raksträckan efter ett oändligt antal hårnålskurvor, finner vi nämligen ett område utrustat med grillar och bord. Alla tillgängliga för de som har de nödvändiga råvarorna med sig.

Men vi skall vidare. Idag är målet att åka på åsnesafari i den lilla orten Taidia med hela familjen. När vi kommer till San Bartolome de Tirajana ser vi ut över Tirajana dalen som idag är oerhört vacker upplyst av den frikostita solen. Här skall vi svänga till höger, mot Santa Lucia. (obs. Inte sväng vänster vid det första avtaget där en skylt med ”mirador” står – fortsätt vägen frammåt där skyltarna säger Santa Lucia bland annat).

De resterande 7-8 kilometrarna slingrar sig vägen fram i den vackra dalgången. Våra instruktioner var att bli observanta när vi passerade den enda bensinstationen mellan San Bartolome de Tirajana och Santa Lucia. Strax efter skulle den lilla skylten med ”TAIDIA” visa vägen.

Och mycket riktigt, en knivskarp sväng til vänster, ett par kurvor, och vi var framme hos dagens värdar – de kanariska åsnorna!

Gården har funnits här länge, men för bara ett drygt år sedan bestämde ägarna sig för att göra någonting av den. Intresset för åsnor har följt i familjens spår under decennier, men det var först nu som man valde att kombinera intresset för djuren med det uppriktiga målet att bevara den kanariska åsnan.

Resultatet är angenämnt. Vi finner en rad olika djur precis när vi parkerat bilen. Allt från höns till sköldpaddor och kaniner till strutsar...! Och så det dominerande området där åsnorna finns. Den äldsta idag på drygt 40 år enligt gammelfar. Den yngsta åsnan bara 12 dagar och knappt stadig på benen ännu! Allt detta inbäddat i en salig blandning av palmer och apelsinträd som i sin tur kantar de stigar som nästan bildar en labyrint på gården. Här går åsnorna sina korta turer med barnen – som är helt förtjusta!

För oss lite äldre finner vi restaurangen i mitten på gården. En uteplats med tak, men utan väggar utan i direkt kontakt med den övriga gården. Här dricker vi en god öl, medan vi belåtet ser på hur barnen glädjer sig.

 
 
.....MER ARTIKLER.....