Parken som er verdt et besøk
Av Bente Storsveen Åkervall
 
Som et lite avbrekk i en ferieuke, der sol og bad har hatt høyeste prioritet i flere dager. Kanskje har man et barn som ønsker forandring, en hud som må hvile, eller en interesse for alt som vokser og gror, blandet med eksotisk dyr- og fugleliv?
 
Palmitos Park Gran Canaria   Palmitos Park Kanarieöarna
     
Da har man på Gran Canaria muligheten til å velge en liten utflukt til Palmitos Park som for bare to måneder siden åpnet sine dører for publikum etter en tøff periode i parkens historie.

Total ødlagt i brann
Som mange sikkert fikk med seg herjet det en forferdelig skogbrann på Gran Canaria i fjor sommer. Den startet midt på øya, men tok seg raskt nedover dalførene, også ned til sørsiden og byen Ayagaures og Palmitos Park, der den gjorde stor skade. På grunn av brannens omfang var man nødt til å stenge den populære parken for publikum fram til den 4. august i år.

Parkens direktør Pedro Codina Zugasti kan fortelle til Dag & Natt at selve restaurerings-arbeidet ikke startet før i april i år, pga. mye frustrasjon rundt forsikringsansvar og oppryddingsarbeid. Spesielt området rundt inngangspartiet, souvernirbutikken, papegøye-show arenaen og cafèen ble total ødelagt. Videre ble sommerfugl-huset utsatt for slik varme at det spesielle taket som sørger for tropevarme smeltet og falt sammen i store plastklumper som man senere har måttet skrape bort. En tidskrevende prosess. Ved et besøk i parken får man anledning til å se en foto utstilling der ferske bilder etter brannen vises for publikum.

De fleste dyr ble reddet
I følge ledelsen i Palmitos Park klarte man utrolig nok å redde de fleste av dyrene som oppholdt seg i parken. De tre gorillane Basir, Lee og Peek som er parkens maskotter klarte seg ved å søke ly inne i sitt “hus”, der de vanligvis sover om natten. I dag sitter Basir, som så ofte tidligere under sin stråparasoll og titter funderende på alle besøkere som går forbi.
 
Jakt fåglar gran Canaria
       
Sommerfuglhuset
Sommerfugl- huset er nyrestaurert og fullt av eksotiske vekster, der sommerfuglene forsiktig lander på blomsterputer i vakre farger og bretter ut sine vinger for publikum. Sommerfuglene er skjøre individer med bare noen få dagers levetid. Derfor kommer det ukentlige leveringer til Palmitos Park med 300 sommerfugl-larver fra Malaysia. Blir reisen av en eller annen anledning forsinket, klekkes larvene før tiden og overlever dessverre ikke. Med tiden regner man med å fremarbeide et så stabilt og riktig klima for sommerfuglene at de formerer seg selv i sitt nye hjem i Palmitos Park.

Akvarium
Parken har også et flott akvarium som heldigvis ikke tok noen skade av brannen. Her kan man se et rikt utvalg av fasinerende, vakre og fargerike fisker bl.a. fra Bali. Er man heldig å være tilstede når ansvarlig for fiskenes føde kommer inn får man en demonstrasjon på at selv fisker kan kjenne igjen viktige personer i sitt liv. Vedkommende bør bare passere glassmonteret på en halv meters avstand så stimer de sammen og svømmer i flokk etter henne. Selv påstår hun at de kjenner igjen den beige uniformen med parkens logo på?

Reptiler
Reptilene har derimot fått nye hjem alle sammen. Mer moderne og større montere med bedre og riktigere ventilasjon. Et spennende og populært område ved inngangspartiet, flittig besøkt, spesielt av den yngre garde.
 
       
Papegøyer
Papegøyer i alle farger og med flittige språkkunnskaper er fordelt over hele parken. Flere ganger om dagen kan man følge det spektakulære papegøyeshowet der de fasinerende fuglene sykler, turner og sklir på rutsjebaner.

Rovfugler
Lengst opp i parken finns de større fuglene som ørner og andre rovfugler. To ganger om dagen kan man også der se egne forestillinger som inngår i inngangsbilletten.

Totalt finns det 700 dyr i Palmitos Park, fordelt på 200 ulike slag. I tillegg kaller parken seg for en botanisk hage og vil legge vekt på den brede vekstligheten som parken har å tilby. Mye av vårt voksne publikum kommer hit ikke minst for å nyte det vakre synet av våre mange eksotiske planter og rusle rundt i en fredfull atmosfære der grønske og vekstlighet får råde, sier Pedro Codina Zugasti til Dag & Natt.

Nye planer
Parken ser i dag tilsynelatende ferdigrestaurert ut og framstår i en mer ryddig og tiltalende form enn tidligere. Men i følge ledelsen foregår det stadig fornyelser i kulissene. Ikke minst har man planer om å påbegynne et delfinarium om kort tid. Planlegging og tegninger er ferdige og kan studeres av de som besøker parken. - Vi jobber stadig med planer om fornyelse, men nå var det fremfor alt viktig å få åpnet parken til glede for de som jobber her, dyrene selv og forhåpentligvis også publikum, sier Codina Zugasti.
 
 
.....MER ARTIKLER.....