Makro-Fengsel
Av Bente Storsveen Åkervall
 
Makro Fängelse Gran Canaria
 
Kanarierne protesterer mot byggingen av nytt Makro-Fengsel i turistkommunen
Selv om borgemesterinnen i kommunen San Bartolome de Tirajana har stengt all offentlig adgang til toaletter, og selv pakket sine saker og dratt derfra, fortsetter innbyggerne i Castillo de Romeral sin protest mot byggingen av Macro-fengselet utenfor Casa Condal i San Fernando.
 
På grunn av byggningstekniske feil og stor rasfare har politikerne i kommunen måttet rømme Rådhuset siden flere måneder tilbake. Det har ført til stor frustrasjon for innbyggerne som ikke vet hvor de folkevalgte befinner seg og hvor de ulike departamentene holder hus for tilfellet.

Helt klart er det derimot at borgemesterinnen Mari Pino Torres har fått midlertidlig tilholdsted i Casa Condal i San Fernando, som tidligere var et kommunalt drevet galleri og kulturhus. Nå er imidlertid inngangspartiet og den tilhørende hagen okkupert av protestanter fra Castillo Romeral. De har hatt tilhold her i 46 døgn (pr.18.sept) og går på 8 timers vakter for å samle inn underskrifter mot byggingen av Makro-fengselet i kommunen.
     

Fängelse spanien

Fängelse protest spanien

  Flere telt er slått opp som ly for natten og et lite provisorisk kjøkken sørger for en varm kopp kaffe når det trengs. Adgang til toalettene i kommunens regi er det derimot satt en stopper for, slik at man må ty til velvillige naboer for å få utført sitt fornødne. Og inne i Casa Condal sitter kun administrasjonen, da borgemesterinnen selv har pakket sine saker og funnet et nytt tilholdsted.

Vi møter Pablo Gedes Garcia fra den lille nabobyen Castillo Romeral som kan fortelle at han for en drøy måned siden leverte inn 17 000 underskrifter til Fylkestinget (El Cabildo) , nå regner han med å levere ytterligere noen tusen i løpet av kort tid.

Byggingen av Macro-fengselet er i full gang, og vreden blant kommunens innbyggere er stor. - Et slikt fengsel i denne størrelsesorden burde vært lagt til fastlandet der arealene er større. En øy som Gran Canaria har overhodet ikke kapasitet til administrere eller plassere et slikt bygg forsvarlig, sier Gedes Garcia til Dag & Natt. I tillegg blir fengselet plassert midt mellom tre små byer; Castillo de Romeral, Los Rodeos og Juan Grande. Dette ved selve inngangsporten til turistkommuene San Bartolomé
Tirajana og videre Mogan (San Agustin, Playa del Ingles, Maspalomas, Arguineguin, Puerto Rico, Amadores, Tauro og Mogan).

Pablo Gedes Garcia er opprørt over politikernes uforstand. - Etter at agrikulturen og fiske ikke lenger er til å leve av, er vårt eneste fremtidshåp turismen, sier han iltert. At vi her har gjort mange utilgivelige feil gjennom årene er en sak, men nå ska l vi i tillegg ta livet av det som er igjen av vårt livsunderlang med å plante et monster av et fengsel midt i turismen!
 
Fengselet som i dag eksisterer på Gran Canaria heter Salto Negro og ligger oppe i fjellet bak Las Palmas. Det har en yte på 40 000 kvadratmeter. Det nye fengselet vil ha en yte på 350 000 kvadratmeter. Gedes Garcia påpeker at det finnes 21 kommuner på Gran Canaria, og ser man bort fra Las Palmas som har et fengsel kunne hver enkelt av de resteremde 20 kommune ne ha et tilsvarende fengsel i samme størrelsesorden som Las Palmas. Men istedet velger man å legge denne gigantinstitusjonene midt i turistsmørøyet, som for ham og mange andre er helt uforstålig.

Pablo Gedes Garcia og mange med ham påpeker at i første omgang er tomten er fengselet skal bygges et jordbruksområdet, et såkalt “terreno rustico” som ikke er reglert for utbygging. Dessuten er meningsytringene mange i forhold til hva man ellers kunne brukt pengene på med tanke på forebyggende formål; opprustning av skoler, tiltak for kriminell ungdom og rusmisbrukere, rehabiliteringstilbud, oppfølgningsprogrammer etc. Alt med tanke på å kunne redusere antallet kriminselle handlinger og dermed behovet for antall fengselsplasser. Han påpeker også at detter er et fengsel som skal romme de tyngste kriminelle i hele Spania og også Europa. Antellet tungt kriminelle kanariere mener han er i mindretall. Den kanariske kriminaliteten betstår i hovedsak av narkomane og lettere vinningsforbrytelser, i følge protestgjengen.

At dette Makro-fengselet nå plasseres midt i turistgryta vil i følge Pablo Gedes Garcia utgjøre en trussel for turismen i form av en mye utryggeler e hverdag. Han referer til innsatte på permisjon som ikke har råd til å reise til evt. fastlandet for å besøke familien, men istedet velger å oppholde seg i nærmiljøet der han er redd man vil oppleve en bølge av vinningsforbrytelser og trussel mot ro og orden.

Da vi spør om han tror det går å oppnå endringer politisk ved hjelp av protester og underskriftskampanjer , påstår han seg å være optimist. Ikke minst føler han et kall til å opponere over noe han synes er riv ruskende galt. - Få ganger har vi kanariere stått sammen og protestert mot politiske avgjørelser selv om vi har sett hvordan korrupsjon og uhedeligheter har blitt begått. Det er som om vi har hatt nok med vårt eget og en kultur for å la det skure og gå. Denne gangen kan vi ikke se på lenger. Jeg som er eldre har sett levevilkårene her på Gran Canaria før og etter turismen, det har vært en gledelig utvikling. Nå har vi ikke råd til å stå og se på at politikerne tar bort vår livsunderlag, av grunner som ikke er synlig e for den vanlige mann.

Han innser samtidig at uansett hvor enig innbyggerene i kommuene må være behøver de hjelp utenfra. Ikke minst behøver man hjelp av den tyngden som utgjør turismen. Utenlandske turoperatører og turistaktører som sammen med innbyggeren kan legge press på de lokale politikerene. Vi behøver hjelp til utenfra for å få satt fokus på det som nå er iferd med å skje med øya vår sier han, og ønsker folk velkommen til en uformell prat og kanskje en underskrift !!!
 
Nytt storfängelse på Gran Canaria.
Sedan en längre tid tillbaka har myndigheterna letat efter den ideella platsen att bygga det andra storfängelset på Gran Canaria. Under flera år har många kommuner varit på tapeten, men antingen har motståndet från själva kommunen varit för stark, eller så har myndigheterna ombestämt sig och fortsatt leta efter något annat.
 
Fängelse på Gran Canaria   Anledningen till detta makrofängelse är att det nuvarande fängele – Salto del Negro i Las Palmas – har blivit för litet. Många kanariska interner tvingas därför avtjäna sina straff i fängelser på fastlandet – något som starkt kritiseras av bland annat de anhöriga. Under perioden 2001 till 2004 fick totalt 756 interner flyttas till fastlandet för att avtjäna sina straff.
För snart ett och ett halvt år sedan föll slutligen valet på orten Juan Grande i turistkommunen San Bartolome de Tirajana (Playa del Ingles, Bahia Feliz, San Agustin etc). Trots de naturliga protesterna från kommunens invånare har vi alla förvånats över myndigheternas val av plats för fängelset. Man har svårt att förstå hur man kan välja att bygga en så pass konfliktiv installation i den kommun som bär upp hela den kanariska ekonomin. Men politikerna står på sitt, och menar att byggnationen av ett fängelse på intet sätt påverkar turismen!?
Totalt har femton byggnadsföretag anmält sitt intresse för att få genomföra den enorma byggnation som fängelset innebär. Beslut om vem som får bygga beräknas komma i slutet av september eller början av oktober.
     
Byggare är det statliga bolaget som sköter landets alla fängelsen. Man understryker att detta kommer att bli ett av de mest moderna fängelser, inte bara i Spanien utan i hela europa. Stor betydelse läggs på miljöaspekten, och fängelset kommer att byggas med miljövänliga material. Dessutom kommer vatten att återanvändas, och stora delar av el och uppvärmning av vatten kommer att ske med solceller. Totalt kommer fängelset att kunna ta emot 1008 interner i lika många celler. Vid sidan av dessa finns ytterligare några celler för nyankomna, transitfångar etc. Internerna kommer att ha tillgång till swimmingpool, aulas för studier, gym, olika bollsporter, utbildningslokaler och konsert/showlokal. Dessutom är fängelset utrustat med arbetslokaler där arbeten av de mest skiftande slag kan genomföras.

Besökare får tillgång till 22 olika besökssalar. Advokater och liknande kan sköta privata samtal med internerna i 48 olika salar. Ja, man erbjuder också 22 rum för intima besök – vad nu det kan betyda!?

Myndigheterna är mycket snabba att dra fram alla fördelar med detta projekt. Upp till 850 personer kommer att ha sysselsättning under byggnadsperioden och när fängelset väl tas i bruk kommer ca. 700 personer att arbeta där. Invånarna i Juan Grande och i kommunen San Bartolome de Tirajana delar emellertid inte myndigheternas positivitet. Vid upprepade tillfällen har man genom mänskliga murar stoppat de arbeten som genomförts för att tillrättalägga terrängen. Nyligen genomfördes en massiv demonstration framför myndighetsbyggnaderna i Las Palmas. Enligt arrangörerna deltog 7.000 personer i demostrationerna.

Missnöjet är så pass stort att det är länge sedan (för att inte säga första gången någonsin) som kanarierna protesterat så intensivt emot ett myndighetsbeslut. Detta verkar emellertid inte spela någon roll, då centralregeringens representant på Gran Canaria härom dagen stod fram och sa att ingenting kan få dem att ändra det tagna beslutet.
Av allt att döma får således myndigheterna fortsätta med sitt mycket tvivelaktiga beslut. Dessutom tycks internerna få det ombonat och trevligt i de nya lokalerna. Att de som betalar, dvs invånarna, blir den lidande parten tycks inte någon av de ledande bry sig om.
 

Salto del Negro


Fängelset Salto del Negro ligger i Las Palmas. Vartefter staden vuxit har fängelset kommit att hamna relativt centralt i staden.

  Salto de negro Gran Canaria Las Palmas Fängelse Salto de Negro
     
Man får en god överblick över fängelset när man kommer från södra Gran Canaria och åker den relativt nya ringvägen runt staden. Fängelset invigdes 1982 och byggdes för 640 interner. I den senaste tillgängliga statistiken, som är från 2005, visar det sig att fängelset härbärgerade 1.374 interner!

Av de fängslade består en relativt stor del av utlänningar. På Salto del Negro fanns per den 31.12 följande antal utländska interner: År 2000 = 261st, 2001=308, 2002=448, 2003=254, 2004=254 och 2005=258. Av de fängslade på Salto del Negro är 90,85% män. Totalt 68% av de som sitter på Salto del Negro avtjänar fängelsestraff medan resten hamnat där i förebyggande syfte. Hela 60,61% är återkommande interner, medan knappt 40% är här för första gången. Av männen är 60,86% återkommande interner medan bland kvinnorna är procentsatsen 43,12%.

De flesta internerna är mellan 31–40år (43,16%) följda av ålderklasserna 41-60år (22,73%) och 26-30år (18,38%). Antalet flyktförsök från Salto del Negro är begränsat till två försök under 2001, tre försök året efter och tre försök år 2003
 
 
.....MER ARTIKLER.....