Møte med Aquilino Tejero
Av Bente Storsveen Åkervall
 
Restaurangeier og Skandinavia venn
Det er mer enn 35 år siden han flyttet til Gran Canaria. Han kommer opprinnelig fra Avila utenfor Madrid, men hadde i flere sommersesonger jobbet på Mallorca. Det var der han kom i kontakt med skandinaverne første gangen. Det ble naturlig nok en og annen blond “flickvän” som slank forbi King George på Plaza Gomila og rørte ved en streng i hans følelsesliv. Til de grader at han i perioder beøskte Sverige. Han var tross alt en eksotisk og sjarmerende kelner, slik spanjolene har hatt sin rolle så lenge turismen har funnets.
 
Restaurang Playa del Ingles   Men hans fasinasjon for skandinaverne gikk lenger enn som så. Han kom i kontakt med bl.a. kjendiser som Peter Hulk og Charlie Normann. Sistnevnte inviterte han til Gran Canaria da han noen år senere hadde funnet sin helårsbase, sitt nye hjem i Spania og startet fundamentet til den restaurangbedrift han nå har bistått i en mannsalder.

Aquilino er en energibunt med sterk vilje og gjennomslagskraft som kun kan arresteres for følelsesmessige utbrudd når hjertet har tatt overhånd. Med andre ord en mann med mål og mening i generøsitetens tegn, som følges av en utømmelig sans for humor. Vi som har fulgt ham i mange år vet at så er tilfellet.

Da han kom til Gran Canaria ble første stoppested Rocas Rojas i San Agustin - mer svenskt i utlandet kunne det ikke bli. Paradoksalt nok har han i dag alle sine 22 ansatte på svensk kurs på svenske skolen i San Agustin. Det er noe med den ringen som egentlig aldri slutter. Det var også i San Agustin han startet sin første egne spisested

   
Mange husker Boganvilla for eleganse og mat i særklasse. Sammen med sin partner hadde han flere gjesteopptredner i restaurangbransjen før pilarene blant turistenes gastronomiske tilholdsteder i Playa del Ingles ble født.

Restaurang Koka, liggende i hotellet med samme navn kom til på slutten av 70- tallet. - Vet du at v i har i dag 3. generasjonens gjester på besøk idag, sier en nostalgisk Aquilino. At barn og barnebarn til tidligere stamkunder fortsetter å komme tar han som et tegn på at det er verdt se framover og ikke minst satse videre. Fra å være en restaurang med en meny som skulle romme det meste har både lokalet, kelnere og menyen fått flere ansiktsløftninger og “total makeover” med årene. Og går Aquilino inn for noe nytt så er det ingen som gjør det så til gangs som han.

Restaurang Koka ble forvandlet til “Meson de la Bodega” - et andalusisk tema der sevillansk interiør fikk dominere til gangs blant tyrefektingstemaer og fargerik flamenco. Menyen bestod av tapas retter mens Serranoskinkene hang dryppende av fett over bardisken, og ølen ble byttet ut med cider. Vi var mange som fikk et uventet, brusende sigøyner blod pumbende gjennom årene i Meson de la Bodegas glanstid.

- Det er viktig å fornye seg og ikke minst kunne justere seg etter ulike svingninger i markedet, sier Aquilino og forklarer med det hvorfor Meson del la Bodega ble forvandlet til “Restaurang Chilis”. Plutselig ble et Sør-Spansk tema byttet ut med en ny trend i markedet; nemlig fusjonen mellom amerikansk og meksikansk. Folk ville pakke inn kjøttet i tortilla brød, mose advocado med chili og drikke Corona med sitronskiver . Trenden var Tex Mex. Og slik ser restaurang Chilis ut i dag. Det ble en vedvarende suksess. Det som ikke har forandret seg er hans gjennomslagskraft og servitørstab. Ydmykheten hos servitørene er påfallende positiv, tempo og stemning vedlikeholdt og gjestens ve og vel står alltid i fokus. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
 
 
Slik er det heller ikke på restaurang Las Brasas. Her har Aquilino valgt å ivareta den rustikke “steak house” stilen der grillen står i fokus. Men selv om temaet i restaurangen er det samme har lokalet fått en total “make over”. Etterhvert som datteren Osiris profesjonelle side som interiør-designer har fått mer og mer innpass i hans buisness, bærer også restaurangene preg av det. - Osiris har gjort en strålende karriere i Madrid og har nå valgt å tilbringe tid og energi en stund på Gran Canaria, til glede for oss begge sier han og gir sin 26 år gamle datter en god klem.

Da Aquilino bestemte seg for å utnytte noen lokaler han hadde stående uutnyttet i kjøpesenteret i Meloneras, laget de sammen et nytt restaurangkonsetpt de har kalt My Thai. - Det handler om en fusion mellom thailansk,japansk og kinesisk som vi føler vi har lykkes til gangs med, sier han fornøyd. Jeg tror det ligger i tiden med et lettere konsept i en tid der folk tenker mer på sundt levende og ferske råvarer spekket med omega-3. - I alle fall føler jeg selv at livskvaliteten ligger mye i det jeg selv kan kontrollere og hva jeg selv tilfører mitt liv i form av matinntak. My Thai har blitt et spennende prosjekt der vi begge føler budskap, interiør og meny lever i en særdeles god harmoni med den tidsperioden vi lever i.

Selv om Aquilino strever etter fornyelse, står han for en stor utholdenhet i bransjen. - Begge deler er viktig, sier han. Jeg har sett hvordan turistenbransjen har forandret seg her på Gran Canaria, og ikke minst hvordan den har gått opp og ned. Det er viktig å kunne henge med på begge deler. Like viktig som det er å være en del av den og kjenne den på pulsen, er det viktig å ha en viss avstand. Med det refererer han til et liv ved siden av.

- Livet og dets verdier forandrer seg etterhvert som vi blir eldre, sier han med ettertrykk. Det krever evnen til justeringer, også privat. Når stresset kommer for nært innpå rømmer jeg inn i stallen til mine tre hester. Jakt og natur kombinert med spennende reiser og opplevelser får alt mer plass i Aquilinos liv. Som den ildsjelen han er har han et urokkelig engasjemang i det som opptar han. For 6 år siden var han primus motor da “Feria de Abril” ble arrangert for første gangen på Gran Canaria. Nå har det blitt et årlig arrangemang, der over 200 hester og ryttere møtes i Maspalomas til konkurranse og opptreden. Selv frakter han sine hester til Sevilla hvert år for å kunne delta i det kjent Rocio.Derimellom går turene til bl.a Afrika og Argentina på jakt, - men jeg har faktisk også skudd elg i nord-Sverige sier han, og titter etter om noen blir imponert. - Legg også til at jeg kjenner kysten av Norge, der har jeg kjørt i dagesvis med bil og fikk stå midt ute på allfarveien og vente ved et rødt trafikklys uten å forstå hva i all sin dager jeg ventet på. Etter langt om lenge kom det en bil kjørende og plutselig ble det grønt lys!!!!!!! Nå vet jeg av erfaring at veien var så smal at trafikken kun fikk gå i en kjøreretning om gangen - men gjett om vi som sto der og ventet lurte på om vi hadde kommet til verdens ende?

- Jeg har alltid hatt en sterk tiltrekning til skandinavere og derfor mange venner dem imellom, presiserer han. Det fantastiske er at jeg fortsatt jobber 70-80% med skandinavere på restaurangene enn i dag. Etter 40 år i bransjen kan jeg takke dem for tilliten, og bare love at som alltid vil kvaliteten gå foran alt. Nå har jeg etter å ha sendt personalet på tilfeldige språkkurs gjennom årene , endelig fått dem alle sammen ned på skolebenken hos den svenske skolen i San Agustin - nå skal mitt trofaste publikum bli bemøtt på deres eget språk...
 
 
.....MER ARTIKLER.....