VG Trykker på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall

Vi er stolte av å fortelle ferierende og fastboende nordmenn på kanariøyene at vi fra og med den 4. desember trykker dagsferske VG på Gran Canaria, sier teknisk sjef i VG Øivind Fjeldstad til Dag & Natt.
-VG på Gran Canaria, og de andre kanarieøyene også for den sakens skyld kommer til bladkioskene i dag, før de åpner. Det vil si på samme tid som du får VG hjemme i Norge.

VG har tidligere trykket utenfor Valencia på det spanske fastlandet, for deretter å bli distribuert 35 mil til Madrid og flydd ned til kanariøyene. Nå trykkes fortsatt VG på fastlandet men da kun for å mette det norske markedet der.

-Grunnen til at vi nå har valgt å trykke VG i Arinaga, hos den kanariske avisen Canarias7 er i utgangspunktet for å spare de transportutgifter vi har hatt i forbindelse med distribusjonen fra fastlandet. I tillegg til å være dyrt kom vi irriterende sent ut til bladkioskene. Nå når vi har funnet et meget tilfredstillende trykkeri i Canarias7 føler vi at vi har vunnet to gevinster. Ikke minst servicemessig er vi stolte av å kunne tilby rykende ferske VG fra morgen av.
 

Trykkerisjef Miguel Navarro Estupiñan viser stolt fram dagens rykende ferske VG, trykket på Gran Canaria.
 
Betyr dette at VG nå kommer til å selges på kanarieøyene hele året?
-Nei, vi vil kun selges fra slutten av oktober til første halvdelen av april. Da har vi økonomisk strukket sesongen så langt det går. Vi regner selvfølgelig med at vi etterhvert skal tjene penger på den lokale trykkingen, men det er også ment som en service for våre lesere – selv når de befinner seg i utlandet.

Vil vi også etterhvert finne VG Helg i avisene her nede?

-Nei dessverre, det ville i tillfellet bli snakk om en ren subsidiering fra vår side. Vi vurderer det også dithen at det er nyhetene som er det viktigste for nordmenn som befinner seg i utlandet.

Kan VG være bekjent av å ikke stifte sine aviser?
-Da vi begynte å trykke VG i Valencia (i Spania stiftes ingen aviser) trodde vi at ”et stiftløst VG” ville gå upåaktet hen. Men reaksjonen fra leserne var rask og sterk i negativ retning. Vi har i dag derfor besluttet å kjøpe en stiftemaskin til trykkeriet på Gran Canaria, som i følge kontrakten skal være i funksjon fra høsten av.


Kan vi i framtiden forvente lokale innslag i VG som trykkes på Gran Canaria?
-Nei, vi velger å holde på vår policy om at VG skal være VG uansett. Det betyr at hverken lokale nyheter eller reklame vil være å finne i det VG du kjøper på kanariøyene.

Hvor mange VG trykkes om dagen på Gran Canaria?

-Det er litt avhengig av hvor i sesongen vi befinner oss, men i gjennomsnitt snakker vi om 5000 -6000 VG om dagen!

Øivind Fjeldstad kan fortelle at han er strålende fornøyd med samarbeidet med Canarias7. Alt har foregått meget ryddig og resultatet av trykkingen har vært så god at den er blitt et eksempel for vårt trykkeri i Norge, sier han til Dag & Natt.

Like glad og fornøyd møter vi trykkerisjef Miguel Navarro Estupiñan ved Canarias7`s trykkeri i Arinaga. Han innrømmer at det er første gang i historien at de har inngått et samarbeide med en skandinavisk avis, og ikke minst at han er stolt fordi VG uttrykker sin store tilfredshet.

Miguel Navarro innrømmer at han aldri har satt sin fot på norsk jord, men at han har sett mange dokumentarprogram om Norge som virker forlokkende. Han vil gjerne en gang i framtiden få muligheten til å se selv hvordan VG produseres, men også er han nyskjerrig på landskap og natur.


Hva er den største forskjellen på VG og en kanarisk avis?
- Først og fremst bruken av store bilder, store overskrifter, mindre tekst, mindre reklame, og en imponerende bruk av sterke farger. Det er ingen tvil om at det her handler om ulike måter å jobbe på både journalistisk og grafisk. Dette gjør seg selvsagt utslag i hvor man velger å sette fokus og til slutt hvordan avisen presenteres for leserne. Selv om VG skiller seg betraktlig fra måten en kanarisk avis er sammensatt på, liker vi det resultatet som foreligger. Det er bare så irriterende at vi ikke kan lese selve inneholdet, sier han og ler. Miguel Navarro presiserer også at de på ingen måte hviler på laubærne, men holder daglige kontroller for å kunne finjustere trykkingen etter ønske.
 
 
.....MER ARTIKLER.....