På besøk i kunstnernes lysthus

Av Bente Storsveen Åkervall



 

 

 
Arguineguin-malerne er en fargerik damekvartett som jobber for harde livet. De skal nemlig ha utstilling den 7.mars, så her må det produseres. Selv påstod de da Dag & Natt var på besøk at det også fanns en hane med i hønseflokken til daglig, men han ville de ikke vise fram før selve utstillingsdagen!

 


Britt-Lise Hegstad Andersen, som for mange er kjent fra reality-seriene “Campingliv” og “Sydenliv”, lever nå i sin egen kunstneriske verden!


Ruth Ervik
I tillegg til å male, skaper Ruth vakre hatteluer i velur og silkestoffer som etterhvert har blitt veldig populære. Hatteluene vil selvfølgelig være med på utstillingen



Oddlaug Gabrielsen


Inger Skirstad
Ruth og Inger er gamle venninder, mens de alle fire traff hverandre gjennom maleskole i Risør.

 

I et hus med Den norske sjømannskirken som nærmeste nabo, og med en beliggenhet og utsikt som kan ta pusten fra selv de som trodde de hadde sett det meste. Selv en som ikke har kunstneriske aner, får en plutselig trang til å gjenskape disse omgivelsene på et eventuelt lerret. På en solfylt terrasse, ved siden av en fristende pool som ser ut som den avsluttes der hvor havet tar over, ligger et lite lyshus fylt med feminin atmosfære.

Blant kaffekopper og sjokolade, malerpensler og glassmykker finner vi fire sterke personligheter, med hver sin individuelle historie med med samme livsstil som fellesnevner. Kunsten og skaperevnen er i tillegg til barnebarna er det som står høyest i kurs hos dem alle. Latteren sitter løst, og som alltid der flere kvinner samles diskuteres livets trivialiteter pakket inn i herlige porsjoner humor. Likevel forstår vi ettervert at det ligger sterk vilje, arbeidsglede, disiplin og utholdenhet i bakgrunnen.

Britt-Lise Hegstad Andresen

Britt-Lise Hegstad Andresen, som for mange er kjent fra reality-seriene ”Campingliv” og ”Sydenliv” viser stolt fram noen herlige blomster motiver, malt i olje på lerret. – Som du kan se lever jeg i min egen verden, sier hun. Her er det fantasien som får råde, og fargene som dominerer. Jeg bruker store pensler og gjerne fingre. Jeg vil gjerne gi folk noe de kan assosiere til ut fra sin egen virkelighet, og at de selv skal finne løsningen på bildet. Det er overhodet ikke abstrakte motiver , men kanskje surrealistisk og drømmende. Jeg elsker masse struktur i bildene og stikkordet er nok frodighet.

Britt-Lise som begynte å male i moden alder, er ikke i tvil om at hun har funnet sin livsstil. –Til tider har det vært tøfft, fordi jeg har hatt 3 separatutstillinger og en del fellesutstillinger bare på 2 år, og solgt tilsammen 92 bilder. Det er ingen tvil om at det å selge er den største feedbacken jeg kan få. Det handler om å tørre, ikke minst fordi du blottlegger en del av deg selv gjennom bildene dine.

Ruth Ervik

Ruth Ervik hadde sin første utstilling for 4 år siden. Hun er opprinnelig verdaling, men bosatt halve året i Risør der hun driver Gallleri Solsiden 10. Risør er forøvrig en av de vitigste fellesnevnerne for Arguineguin-malerne. Der treffes de alle på sommeren. Det er Ruth som også er den heldig innehaver av huset i Arguineguin, der hun tilbringer restende delen av året. Hun har tegnet hele livet.- Som medlem av en søskenflokk på 6 var det blanke ark og fargestifter som gjalt, det var den eneste sysselsettingen foreldrene var rause med. For Ruth Ervik handler det om livet før og etter malingen. Selv om hun lever i lengre perioder på Gran Canarias solside, bytter hun mer enn gjerne ut solsenga mot et blankt lerret og fargedryppende pensler.

I følge kunstnerparet Truls Dahl og Cettina Spanò, der Ruth Ervik var elev i fire år, nøyer hun seg ikke bare med å male enkle ting. Hun ville hele tiden male ansikter, portretter, figurer, arkitektur og landskaper. Hun ville også ivrig prøve forskjellige teknikker, alt fra den spontane impresjonisme til klassiske teknikker med lasur. Men også teknikker som å male med spatel. Hun lærte fort, skriver Trusl Dahl på Ruth Erviks hjemmeside.

Selv mener Ruth at hun maler figurativt med olje på lerret, hun er dog ingen naturmaler. – Jeg opplever at jeg er veldig opptatt av teknikker som f.eks. illustrasjoner i gull, der jeg har lekt meg gjennom alle gul farger for å skape en illusjon om gullskimmer. Kanskje er jeg en klassiker helt enkelt.

I tillegg til å male, skaper Ruth vakre hatteluer i velur og silkestoffer som etterhvert har blitt veldig populære. Hatteluene vil selvfølgelig være med på utstillingen.

Inger Skirstad

Inger Skirstad fra Mo i Rana er ferierende i Arguineguin og slutter seg selvfølgelig til vennindene som hun dessuten treffer igjen i Risør på sommeren. Hun skal også være med på utstillingen, men hennes skaperevne gjør seg ikke utslag på lerretet. Inger Skirstad er glasskunstner og skal stille ut en vakkert utvalg glassmykker. Når Inger ikke befinner seg på 6 ukers ferie på Gran Canaria, eller i sørlandske omgivelser på sommeren, har hun sitt eget verksted i Mo i Rana. Hun selger mange av sine smykker gjennom gallerier i Norge og Tyskland. Utvalget smykker hun har med seg til Gran Canaria viser en bredde av det hun jobber med til daglig. Vakre fargeglade halssmykker som løfter opp et helt antrekk og kan kombineres med matchende ringer og ørepynt. I de fleste av hennes smykker har hun jobbet med kombinasjonen sølv og glass.

Oddlaug Gabrielsen

Oddlaug Gabrielsen er også maler, men kanskje den av de fire som ikke riktig klarer å sett ord på seg selv. Nesten unnskyldene innrømmer hun å ikke ha vært like aktiv som vennindene da familielivet (ikke minst barnebarn) har fått lov til prioriteres. Men felleskapet med kunstner vennindene gir en styrket lyst og selvtillitt og etter å ha satt sjenansen til side viser fram vakre bilder i varme, spennende rødtoner. Vi aner kloster, munker og raslende lyder på kaldt stengulv. Selv påstår hun det kun er indre bilder

Uansett, her er det mye vakkert egnet til å smykke både vegger, kropp og sjel. Arguineguin-kunstnerne kan treffes under utstillingen som holdes i Ruth Erviks private hjem ved siden av Sjømanns kirken i Arguineguin fra og med fredag 7. mars kl. 16.00.

For ytterligere informasjon kan Ruth Ervik nås på tel. 90981821.

Med på utstillingen i Arguineguin er også den norske billedhuggeren, Bjørn Sørvang Hansen. Han er født i Oslo i 1958. Hans kunstneriske utdannelse strtet på Gjerleinske skole på Dovre, med utgangspunkt i treskjæring. Hans motiver er gjerne dyr og han er innkjøpt av blant andre Selvåg-gruppen, Norsk Kulturråd, Riksteateret og Lillestrøm Sportssklubb. Bjørn Sørvang Hansen er også saksfonist og vil spille under utstillingen

 
.....MER ARTIKLER.....