Hatter overhodetAv Bente Storsveen Åkervall


Den svenske hattedamen møter vi på plass ved en liten bod midt i solskinnet på markedsplassen i Arguineguin. Hun har spredt sine fargeglade, heklede bomullshatter utover og har selvfølgelig en av dem på hodet også. Hun gestikulerer og prater, mens hun smilende overbeviser alle forbipasserende om nødvendigheten av å bære et lett hodeplagg i varmen. Det er både beskyttende og kledelig sier hun smilende. Og mange er de som lar seg friste, ikke minst nordmenn som lar seg sjarmere av svenske Madeleine og hennes hjemmelagde hatter som passer kvinner i alle aldre.

Madeleine som kommer fra syd-Sverige kom til Gran Canaria for å besøke sin eldste datter som hadde bosatt seg på øya La Palma. Det var dengang man ikke kunne fly direkte til den lille øya som er kjent for sin utrolige frodighet og grønske. Etterhvert kjøpte Madeleine og ektemannen en leilighet på Dan Paco i Arguineguin med en deilig utsikt over Atlanterhavet. For 10 år siden fikk Madeleine diagnosen brystkreft, og som hun selv smilende uttrykker det i dag; - Det ble for mye med både kreft og kar samtidig!! Hun og ektemannen skilte lag og Madeleine satt igjen med leiligheten på Don Paco.

Hun hadde en plan! Kanskje kunne hun leve av å produsere sine alt mer populære egendesignede hatter på markedet. Mens heklenålen gikk flittig, satte hun seg lengst ute på moloen under markedsdagene i Arguineguin og solgte hatter rett fra håndarbeidsposen. Det var nemlig årelang ventetid for å få en legal plass blandt standene på markedsplassen. Var det kontroll, eller skulle politiet dukke opp, tok hun bare sitt håndarbeide og forsvant.

Ansvarlig for markedet i Arguineguin het dengang Manolo Bueno, og levde i følge Madeleine opp til sitt etternavn (god). Han lot seg fasinere av den svenske hattedamen og ordnet etterhvert det slik at hun fikk kjøpe seg en 2 meter markedsbod. Den pakker hun opp og ned i Arguineguin hver tirsdag, og har etterhvert som årene har gått også fått en egen plass på markedet i Mogan, der du kan finne henne hver fredag. I tillegg har hun et bord på Anfi del Mar et par timer på kveldstid der hun selger hatter til den store gullmedalje.

Produksjonen har økt betraktlig på de 10 årene Madeleine har bodd på Gran Canaria, og i dag har hun flere damer i arbeid. Hun utarbeider selv design og fargekombinasjoner, men setter bort det meste av produskjonen, selv om hattene fortsatt er laget for hånd.

Allerede i dag har hun et tyvetall ulike modeller, men jobber hardt med å skape nye og annerledes hatter hele tiden. Mange modeller er klassikere og bestselgere, men gamle kunder søker hele tiden nye hatter og fargene og brennene på tilpasses moten. Det skal være blomsterpynt, små dekorlommer, perler og paljetter. Småpike- hattene har etterhvert blitt utrolig populære, og kanskje kommer det små ryggsekker i matchende farger allerede til høsten. Etterhvert har hun også solgt hatter til menn, og røper at hun gjerne vil lage mere og flere modeller som frister det mannlige kjønn og ikke minst noe kult som tiltrekker seg ungdommen.

Madeleine trives som fisken i vannet. Hun smitter deg med positiv energi og kan ikke få fortalt med store nok bokstaver hvilket fantastisk liv hun har her på Gran Canaria. -Tenk å få jobbe med sin hobby, samt gjøre den til en så sosial faktor som jeg har gjort. Jeg treffer hver dag en masse trivelige mennesker som metter mitt sosiale behov .I tillegg får jeg bo i solen, med utsikt over havet og muligheten til å bade i Atlanteren hver morgen. Jeg har to hele dager fri i uken da jeg gjør akkurat det som faller meg inn for dagen, og jeg tjener de penger jeg behøver for mitt opphold her under vinteren. For når mai måned kommer pakker Madeleine ned sine hatter og vender hjem til Kivik, der hun for flere år siden kjøpte et stort, gammelt hus med steinmurer og 3 meter under taket. – Et fantastisk sted som er for kaldt om vinteren, men som fylles av varme og glede på sommeren da hennes 3 døttre og mange barnebarn, samt venner og øvrig familie kommer på besøk. Hattene pakkes opp på markedet i Simrishamn, og lokalpressen skriver at ” nå har sommeren kommet, for nå er Madeleine på plass med sine hatter” !!!

 

 
 
 
.....MER ARTIKLER.....