Finca Los Lirios
Av Bente Storsveen Åkervall
 
I Monte Lentiscal, like ved Bandama ovenfor Las Palmas må vi vike plass for møtende biler. Veien er krokete og smal der vi kjører fra Tafira Alta og nedover for å finne Los Lirios. En bodega som produserer kanarisk rødt- og hvitvin. Etter å ha kjørt under en smal broportal ser vi ”Finca Los Lirios” på venstre side, der produksjonsansvarlig Carlos Diaz-Reixa Suarez står og tar imot oss.
 
Finca Los Lirios vin Gran Canaria Vinproducent Gran Canaria
   

Carlos Diaz-Reixa Suarez
Carlos Diaz-Reixa Suarez er mektig stolt av å representere Los Lirios, som er en av de få vinproduksjonene på Gran Canaria.
Vinrankor på bodega Los Lirios Gran canaria

Bodega på Gran Canaria

 

Alle skilter ved portalen forklarer forbifarende at innenfor disse murene foregår det vinproduksjon, og at man er velkommen inn for en titt og gjerne et kjøp av en eller flere flasker lokal vin.

Vi gjorde som de fleste og takket ”ja” til en liten vinsmaking. Innenfor store tredører fikk vi tre inn der alle vinfatene er. De fleste er tomme tidlig på sommeren, regjorte og klare for nye edle dråper til høsten. Den kanariske vinen er en ”vino joven” dvs. en ung vin som skal drikkes innen en kort tidsramme. Den egner seg ikke til årelang lagring. På en av aleminiumfatene finnes det dog mange liter igjen av fjorårets skjørd. Fra den vintønnen tapper Carlos opp flasker til forbipasserende som vil kjøpe med seg en flaske eller to hjem. Det blir en anonym flaske som korkes ved hjelp av en eldgammel, manuell korktrykker!!

Vil man derimot kjøpe en ferdig forseglet vinflaske med etikett er det heller ingen sak. I det riktig tempererte lageret i samme byggning får vi se flasker som er klare for salg, og som man kan finne i kolonialbutikker eller på visse hoteller langs sørsiden på Gran Canaria. Carlos forteller at hver høst kommer det en spesiell lastebil fra Tenerife, som kjører rundt til samtlige bodegaer på Gran Canaria som forsegler vinflasker. Bilen har som et eget trykkeri i lasten. Her printes etiketter som limes på flaskene , samtidig som flaskene korkes og forsegles, alt i løpet av noen få timer!!

Gården er 200 år gammel og har vandret fra generasjon til generasjon i samme familie. Carlos som er gift med datteren til dagens eiere har full jobb med å passe på og pleie vinrankene som omgir den 10 hektar store gården. Her finner vi druesorter som Barsardo Negro, Castellana Negro, Baboss Negro, Forastera, Moscatel Negra/Blanco, Negramoll, Malvasia Blanca men mest av alt hvite og svarte Listàn druer.

Alle stiklingene kommer fra Tenerife der de allerede har adoptert seg til kanarisk jordsmonn og værforhold. Det betyr at druesorter med samme navn på fastlandet kan skille seg kraftig fra de man dyrker på Gran Canaria. Carlos håper nå på en skikkelig varm sommer for at druene skal gi fin avkastning i september. Rundt 22 000 drueranker tilhører gården. Mange er relativt unge, 4-5 år gamle bare, mens andre er over 100 år gamle og gir utvilsomt de største og saftigste druene, forklarer Carlos. Dessuten er de i dag til den grad selvgående og resistente mot sykdommer. De behøver ikke en gang kunstig vanning.

Det har stort sett vært alltid vært vinproduksjon på gården Los Lirios, men resultatet varierer mye både i smak og kvantitet fra år til år. I 2006 gav det 14 000 druer, tilsvarende 13 000 liter vin, mens det i fjor kun gav et halvert resultat. Hva som blir resultatet i får er Carlos like nyskjerrig på som oss. – Hvis du kan fortelle meg hvordan sommere blir værmessig, så skal jeg fortelle deg resultatet av odlingene , sier han og ler. Men hittil har det vært en utrolig tørr vinter nesten uten en regndråpe, hvilket tilhører sjeldenheten på denne delen av øya, legger han bekymringsfult til.

I dag er det kun Carlos og to medhjelpere som finnes på gården. Ingen bor her lenger fast. Nå har de hendene fulle med å passe planter, vaske jorden og sørge for rett ernæring. Men i september tar de inn ekstrahjelp fra nærmiljøet, for på kort tid å høste inn alle modne druer. Og skriv for all del at ingen presser druene med bare føtter, lenger sier han og ler. Det gjør vi i spesielle presser før det ferdige produktet helles over på vinfatene og deretter tappes på flasker ferdig til konsumering.

     
Selv om klimaforholdene på Gran Canaria ikke er de beste forutsettninger for druevekst og derfor heller ikke vinproduksjon, er Los Lirios likevel en av flere små familieproduksjoner rundt på øya. Vi forstår at det ikke ligger noe stor økonomisk gevinst i dette jordbruket, men mer et håndtverk og en tradisjon som den enkelte familiebedift ønsker å opprettholde. Mye jobb ligger bak og anstrengelsene er store for at sluttresultatet skal gi mersmak i ordets rette forstand.

Prøv selv....

Los Lirios
Camino de los lirios, 2
Los Hoyos
Tel 928 356720
Fax 928 354185
Mobil 661 166 959
 
 
 
.....MER ARTIKLER.....