Miljöministeriumet satsar 20 miljoner


Av ESC
 

Den spanska statens miljöministerium gjorde nyligen klart att man har för avsikt att förbättra strandremsan mellan Arguineguin och time share anläggningen Anfi del Mar. Totalt investerar man här 20 miljoner euros.

Detta område har fram till dags dato saknat en ordentlig och funktionell lösning på trottoarer/promenader för att gäster som bor på hotellen i Patalavaca skall kunna ta sig till och från Arguineguin på ett säkert och tillfredsställande sätt. I och med detta projekt skall denna avsaknad rättas till.

Enligt ministeriet i Madrid kommer genomförandet av projektet att ta två år. Dels för att det är ett omfattande arbete som skall utföras, dels för att de relativt få företag på Gran Canaria som har möjlighet att genomföra denna typ av projekt är upptagna på andra, större byggnationer.

Projektet utgör skapandet av konstgjorda stränder, regenerering av sand på befintliga stränder samt byggandet av en strandpromenad utefter kusten. Dessutom har man för avsikt att bygga en stor havsbassäng för allmänhetens bruk utmed strandpromenaden. En konstgjord strand, Playa de la Carrera, byggs framför hotellen Sunwing, Puerto Atlantico och Dorado Beach.

 


Miljöministeriumet satsar 20 miljoner euros på strandremsan mellan Arguineguin og Anfi del Mar

 
För att minska ner de kraftiga vågorna som skapas i detta område när södra Gran Canaria utsätts för dåligt väder, kommer man att lägga en slags pir en bit ut i havet som tar kraften ur vågorna innan de når stranden.

Sanden som krävs till de nya och befintliga stränderna är det enda egentliga problemet just nu. Enligt projektet har man för avsikt att ta sanden från sandbanker på havsbotten utanför den lilla hamnen Pasito Blanco, strax bortom Meloneras. Men Pasito Blanco utgör ett skyddat område och den kanariska regeringen ställer sig inte helt positivt till denna ide. Man har emellertid samtidigt meddelat miljöministeriet i Madrid att man accepterar lösningen ”om ingen annan finns”. Samtidigt ställer man krav på att hela projektet skall ske med största omsorg, då utdöende arter av delfin och sköldpadda finns i området kring Pasito Blanco.

Projektet börjar inne i Arguineguin, vid stranden Las Marañuelas och sträcker sig ända ut till Anfi del Mar. Nuvarande trappor i området mellan Las Marañuelas och den lilla stranden La Lajilla ersätts med ramper. Såväl La Lajilla stranden som Patalavaca stranden förses med ny och mer sand.

Under sista delen av januari ligger detta projektet på utställningsbordet och alla berörda parter har möjlighet att komma med kommentarer och funderingar. Som det ser ut just nu verkar alla vara rörande överens om att projektet är ett måste, så inom kort kan detta område se fram emot en betydligt förbättrad infrastruktur.
 
.....MER ARTIKLER.....