Kanariska Carmen & Felipe valgte å legge ferien til Norge.


Av Bente Storsveen Åkervall

Det hadde lenge vært Carmens drøm å besøke Norge og det spennende landskapet hun hadde hørt så mye om. - Antagelig er jeg usedvanlig glad i å reise, dessuten jobber jeg som respsjonsjef på Hotel Dunas og har med dét truffet mange utlendinger jeg har latt meg inspirere av gjennonm årene.

Avgjørelsen om å spandere 10 feriedager i Norge ble tatt etter jul i fjor, og den 9.mai 2007 gikk de ombord i BraathenSAS flyet som skulle ta dem direkte fra Las Palmas til Gardermoen.

 Turen går ut Aurlandsfjorden og inn Nærøysfjorden, den smaleste fjorden i Europa! Omkranset av mektige fjell opp i 1800 meters høyde, er denne fjordarmen av Sognefjorden svært vakker. Nærøyfjorden er nå på UNESCOs berømte verdensarvliste. På det smalaste er fjorden bare 250 meter bred. Under veis har du utsyn mot små vestlandsgårds-bruk. Om du er heldig kan du se seler som ligger på svabergene.

Carmen på gresset utenfor Holmenkollen Hotel, med hele Oslofjorden i bakgrunnen. Det er 17.mai og hun har fødselsdag.

 
Reisen synes de gikk veldig greit, og lot seg egentlig kun forundres over at det ikke var matservering ombord. Første natten på norsk jord ble tilbrakt på Quality Hotel ved flyplassen fordi de neste dag skulle videre med fly til Kirkenes og direkte med buss til havnen for avgang med Hurtigruta.

Selvfølgelig tok reisen med Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen pusten fra dem. De kan ikke finne ord for den naturen som møtte dem, og alle trehus som lå utrolig spredt og var bygget på de mest umulige steder. Philipe kan ikke la være å reflektere litt over det tøffe livet folket i grisgrente strøk nordover må ha levd før i tiden, i tillegg til enkle kår, må naturen ha vært både venn og fiende, samt et værforhold og noen tempraturer en kanarier ikke kan forestille seg.

Selve cruiset med Hurtigruten var veldig fornøyelig i sin enkelhet, sier Carmen.Hun hadde studert mange detaljer på forhold, og fant at det meste stemte med det hun hadde lest. I tillegg til en utrolig og storslagen natur var oppholdet ombord på Midnatsol som bomull for sjelen. En fin stemning og et miljø som fikk skuldrene til å senke seg og gi deg harmoni. Dessuten var det en ekstremt bra service ombord, så vi følte hele tiden at vi ble godt tatt vare på, sier Carmen.

- Maten var også god, sier Philipe og ler, men det blir nok en stund til vi spiser laks igjen!! Det ble kanskje litt mye av det gode til tider.Vi hadde ingen aning om at laks kunne tilbredes i så mange ulike former, og med litt sill på toppen, sa til og med magen ifra til slutt.

Ved flere tilfeller fikk de muligheten til å gå i land og titte nærmere på folk og begyggelse. Men det var først da de kom til Tromsø at de så en riktig befolket by etter spansk målestokk. Etter 6 dager ankom Philipe og Carmen Bergen på morgenen. En overnatting, men nesten to hele dager fikk de der. Solen skinte og byen ble hjemsøkt til fots. Her var fiskemarked, vakker trebegyggelse og folkeliv, selv om de fortsatt forundrer seg over den roen som preget byen og folkene. - Vi opplevde at folk virket harmoniske og rolige. Ikke stress og lite trafikkstøy, lite skrik og skrål og allting veldig disiblinert og planlagt, sier de begge til Dag & Natt.

Andre dagen i Bergen skulle de først videre med buss, båt og tog for å komme til den kjente Flåmbanen som Carmen lenge hadde bestemt seg for at hun en dag ville oppleve. Baggasjen hadde de sendt direkte til Oslo som skulle bli neste stoppested.
Nåvel, de kom til Gudvangen med buss, der ble de så fasinert av det utrolige Fjordhotellet nede i havnen og kom på en måte til å blande seg med noen spanjoler fra et annet reiseselskap at de plutserlig ser at båten de skal med forlater havnen uten dem. Carmen holder på å få hysterisk anfall!

De løper ned til havnen og får snakke med kapteinen i en annen båt som kan fortelle at det kun var den ene båten som går til Flåm. Selv skulle han den andre veien. Men nå ble det mye komunikasjon fram og tilbake på radioen, og raskt ble det bestemt at kanarierne skulle være med ham likevel. Carmen og Philipe hadde ikke noe alternativ, selv om de ikke helt fortod hva som skjedde. Etter et stykke ut på havet dukker det plutselig opp en annen båt, en mye mer rasktgående båt.

Den legger inn til den første båten, og midtfjords må kanarierne spasere fra den ene båten over i den andre. Her blir de bedt inn i styrehuset og kapteinen forklarer at han kommer fra Bergen. De setter opp farten og kommer til Flåm før deres egen, opprinnelige båt ankommer!!! En helt suveren service, der mange stilte opp og som alltid med samme gode humør, sier Philipe. Ja, her har vi kanariere mye å lære, det er sikkert og visst, sier han.


Flåmbanen var kanskje den mest fantastsike opplevelsen av dem alle, og definitivt et sted vi vil tilbake, sier Carmen. Ikke for ingenting, kalles dette eventyret “Norge i et nøtteskall”. Da vi kom opp på toppen til Myrdal var det mengder med snø og vi så hytter spredt rundt og halveis nedgravd i snø. Selv om dette var et veldig organisert turiststed var naturen, fjellet, stigningen og vannfallet, snøen absolutt alt så ekte og fasinerende!

Ferden gikk videre med tog til Oslo og sporveien opp til Holmenkollen Park Hotell som ligger majestetisk med utsikt over hovedstaden. - Skal vi begynne med hotellet var det et eventyr i seg selv, spesielt den gamle delen. Deretter beliggenhet nære naturen og samtidig nesten midt i en hovedstad. Så var det artig med den gamle trikken og for ikke å snakke om selve Holmenkollen skibakke, sier Carmen.

Carmen og Philipe ankom Oslo den 16. mai, og våknet derfor naturligvis opp til et feststemt Oslo med musikkorps og bunadskledde familier. Dessuten fyller Carmen år den 17. mai !!!!! En fantastisk avsluttning på en fantastisk ferie, sier de begge og stråler. Selve 17 mai middagen ble avholdt på hotellet der reinsdyrstek stod på menyen. Helt himmelsk, sier de begge i munnen på hverandre.

På dagen dro vi ned til Carl Johan og hadde slik flaks at vi havnet rett ved slottet og stod fasinert i flere timer bare et stenkast fra MetteMarit og så hvordan de vinket uavbrutt i flere timer til barnetoget, sier Carmen begeistret. - Så mange glade og feststemte mennesker i et strålende maivær var nesten mer enn vi kunne ta innover oss.
Vi spaserte ned mot Aker Brygge der stemningen var likedan, og lette etter et sted å sette oss ned. Det var da vi så det spanske flagget, at Philipe ropte; “Se Her!!!!” De fikk et bord og de fikk tapas på selveste 17. mai i Oslo!!!
 


Den 19. mai reiste de tilbake til Gran Canaria, mange opplevelser rikere og en del norske kroner fattigere. - Det var verdt hvert øre, sier Carmen !! Begge er enige om at de vil tilbake til Norge. Men da vil de oppholde seg lenger i nærheten av en storby og kanskje ta seg mer tid til kulturelle opplevelser. Drømmen er også å komme litt mer inn på nordmennene for å lære bedre å kjenne deres kultur og væremåte. Også Flåm da, sier Carmen dit må jeg bare tilbake en dag !!!

Philipe og Carmen har satt sammen reisen på egenhånd, via booking på internett. De regner med at totalt brukte de ca. 7 000 euro, opphold, mat, reiser og shopping inkludert.
     
 
.....MER ARTIKLER.....