Wikipedia og Kanariøyene

Av Thor Thorstensen
 
I september var andre utgave av boken “Kanariøyene forhistorie og erobring” ferdig i trykken. På grunn av sykdom har det drøyet å få den ferdig.
 
-Boken er tykkere og mer solid. Innholdet er revidert, men det har vært lite å endre på. Skriften er større og bilder/tegninger justert i forhold til hverandre. En av mine sønner Erik, hjalp meg med det arbeidet samt laget et indeks over navn og steder.

Siden første utgave av boken kom ut, har jeg fått enkelte innspill fra lesere som henviser til opplysninger i Wikipedia, leksikonet på internett. Dette har selvfølgelig vært opplysninger som sier noe annet enn det jeg har skrevet.

Jeg har konsultert Wikipedia i forhold til Kanariøyene. Og blitt overrasket. Går man inn på de ulike språkene Wikipedia presenterer data, finner man ingen fellesnevnere. Selv ikke den norske og den svenske utgaven harmonerer. Den norske utgaven er heller tynn. Den svenske preges av flere feil. Den engelske utgaven ligger nærmest det som man forventer av et seriøst leksikon.

Her skal jeg ikke analysere de forskjellige utgavene av Wikipedia. Jeg har sendt mine kommentarer og innsigelser og håper redaksjonen vurderer disse. Derimot skal jeg kommentere de henvendelser jeg har fått.

 
     
Om Gran Canaria:

-Doramas omtales som “guanchekonge” i Telde. Temaet “guanche” og Gran Canaria har jeg tatt opp både her i Dag& Natt, og er utførlig omtalt i boken min. Altså -. Doramas var verken “guanche” eller “konge”. Det eneste som stemmer, er at han holdt til i Telde.

-Cenobio de Valerón omtales fremdeles som Valeronklosteret. Ja, det er en ren oversetting - og en misforståelse som ble korrigert for snart 50 år siden.
-Jeg ser at selv den engelske utgaven ikke nevner at Telde er Kanariøyenes eldste by. Like fullt feiret byen sitt 650 års jubileum i 2001.

Om Fuerteventura;
-Jeg har også nevnt Homer i forbindelse med Kanariøyene. At han skal ha skrevet om øyene ca. år 850. Dette er imidlertid hva noen tror.

-Navnet på Fuerteventura skal stamme fra normanneren Bethencourt. Bethencourt kom til øya på begynnelsen av 1400-tallet. Betegnelsen “Forte(a)ventura” so på kart allerede 1339, altså innen Bethencourt var født. Oversettelsen burde gi seg selv - også uten ordbok i Jaliensta.

-Fuerteventura er eldste øy, over 20 millioner år heter det i svenske Wikipedia. Hvordan harmonerer det med at Lanzarote oppgis å være 35 millioner år? Ellers passer 20 millinoner år med de siste vurderingene.

-”Maho”, navnet på befolkningen, betyr “geiteskinn”. Dette skal jeg ikke benekte, men jeg har aldri møtt den forklaringen i litteraturer jeg har benyttet (se litteraturlisten i boken). Jeg velger å holde meg til den oversettelsen jeg har møtt i “min” litteratur.
Om Lanzarote:

- Alderen på øya er kommentert under Fuerteventura.

-Fønikerne slo seg ned der ca. 1100 før vår tidsregning. At fønikerne kan ha vært der, er slett ikke umulig - spesielt fordi begrepet “purpurøyene” muligens stammer fra dem. Derimot finnes det ingen funn (ennå?) som tyder på kolonisering.

Om El Hierro:

- Flere av Wikipedias utgaver viser til etypologien “hierro” - jern. At man har tolket ordet slik gjennom tidene virker sannsynlig. Jeg støtter imidlertid den mer sannsynlige oversettelsen av ordet “hero”= sisterne.
Dette er mine - for noen - sene forklaringer. Hva jeg hevder utover det som står foran, er hentet fra den kanariske litteraturen - og er omtalt i boken “Kanariøyenes forhistorie og erobring”. Den er nå til salgs i bokhandelen, Ancora-senteret, Arguineguin, i Den Norske Klubben i Arguineguín og i Museo Canario i Las Palmas.

Thor Thorstensen
 
Slik forteller norske Thor Thorstensen Kanarieøyenes forhistorie og erobring
-Øya har veldig mange spennende sider, og jeg har aldri sluttet å være nyskjerrig på den, saThor Thorstensen om Gran Canaria, da vi intervjuet ham i forbindelse med da utgaven av hans første bokboka om” Kanariøyenes Forhistorie og Erobring” lå ferdig.

Ikke tvil om at drømmen om å samle alle fakta mellom to permer hadde tatt på kreftene. - Takket være gode venner som i perioder har dyttet ham videre, hadde dette aldri blitt en realitet, sa han dengang. Dessuten var det en sviktende helse som en gang gjorde at Thorstensen takket “ja” til tilbudet om å hjelpe Den Norske Skolen i Arguineguin. I løpet av 8 år bygget han opp skolens bibeliotek, til det rett og slett ble for stort.

Thor Thorstensen har selv i tidligere år jobbet innen skolevesnet som bl.a. rådgiver og avdelingssjef i grunnskolerådet. I dag tør vi kalle ham en “kanarie-ekspert”, kanskje den eneste norske historikeren som til den grad har fordypet seg i den så uklare, men ikke desto mindre interessante forhistorien til Kanarieøyene.





 

Selv har Thor jobbet seg inn i det spanske språket, lest en mengde spansk litteratur, omgåtts spanske historikere og arkeologer. Han er også medlem av “Museo Canario” i Las Palmas , der han er med på deres arrangemanger og seminarer og har fått en utrolig støtte. Også gjennom “Leon y Castillo museet” i Telde har han fått mye historisk stoff og hjelp i sitt arbeide.

Hensikten med utgivelsen av boka var kanskje å kunne tilby folk noe av det han selv savnet da han kom til øya. Dessuten skinner det godt igjennom i boka at han ønsker å få bort mange av de ukorrekte mytene som råder blant turistene og fastboende, og ikke minst presisere hvor historien står i dag.

Vi får bla.a. lære oss at urbefolkningen på Gran Canaria slett ikke het Guancher. Når ble Kanarieøyene til ? Når kom folk til hit ? Hvem bosatte seg her ? Hvordan kom de hit ? Egentlig får vi lære oss at teoriene om hvem urbefolkningen var er mange, med referanser til en mengde annen litteratur. Konklusjonen i dagens historie er egentlig at det uklare er det eneste korrekte. Men det gjør ikke boken mindre interessant.

Nå er Thor Thorstensen klar med andre utgave av boka “Kanariøyenes forhistorie og erobring”. Hans helse gjør at han ikke har kunnet bo på Gran Canaria lenger men sender oss den nye boka og et brev til redaksjonen, der han gjerne selv vil presentere boken som ble trykket i september i år.

 
 
.....MER ARTIKLER.....