Amidagüe
En kanarisk gruppe for psykisk utviklingshemmede barn og ungdom med røtter i norge.
Av Sissel Sosa Breivik
 
Familien Trætten på 4 fra Spikkestad i Røyken. Tur/Retur Norge i seilebåt
 
Amidagüe betyr på spansk ”blandt venner” og er navnet på en gruppe psykisk utviklingshemmende som jeg av en tilfeldighet ble kjent med for et par uker siden her på Gran Canaria.

Denne gruppen består av 15 personer, alle med en form av handikap. Men som takket være stort engasjemang fra nærstående familie og venner, samt norske Nordmannsforbundet og den norske organisasjonen bak Dissimilis, har de oppnådd mye med sin utfoldelse innen musikk.

I 1992 gikk en gruppe foreldre til barn med bistandsbehov på Gran Canaria sammen, og med hjelp av en familie koordinator etablerte de en organisasjon som fikk navnet Apadesur. De hadde alle det samme ønske om noe bedre og mer meningsfullt for sine barn.
 
Drømmen gikk så i oppfyllelse da Nordmannsforbundet som en hjelpende hånd kom inn i bildet i 1992. Det var ”ildsjelene” Didrik Haugeberg, Uni Nilsen samt Arnvid og Signe Ringereid som ivrig begynnte å engasjere seg etter at noen medlemmer av Nordmannsforbundet ble inspirert av en Dissimiliskonsert hjemme i Norge. Veien var ikke alltid like lett å gå, men med hardt arbeid og utrettelig vilje ble gruppen Amidagüe født!

Den 12 desember samme år var en stor dag for den nystartede gruppa. Nordmannsforbundet inviterte til fest og middag med taler og gaveoverrekkelser, blant annet fikk Amidague overrakt 6 flunkende nye gitarer! Foreldrene kjente ikke igjen sine barn, de var glade og rake i ryggen, de smilte og var lykkeligere. Musikken hadde for alvor gjort inntog i deres liv!

Med hjelpen fra nordmennene ble også kontakten med Dissimils i Norge opprettet, og så begynte et unikt samarbeid som fortsatt i dag betyr mye for barn og ungdom i Amidagüe.

Kai Zahl, grunder og dagligleder for Dissimilis i Norge, kom til Gran Canaria for å introdusere sitt unike tonespråk basert på fargekoder, en forenklet og anpasset metode for instrumenter, slik at hver og en kan delta i musikkens og dansens verden, uansett utgangspunkt.

Personene rundt Amidagüe fikk opplæring både her på Gran Canaria, men også i Norge. Amidagüe selv har besøkt Norge to ganger som representanter for Spania på festivaler arrangert av Dissimilis i Oslo. Siste besøk var i 2002. Disse besøkene har betydd utrolig mye, og de har knyttet viktige vennskapsbånd mellom Gran Canaria og Norge.

Kontakten med Dissimilis i Norge har tillatt gruppen å utvikle nye teknikker og andre musikkstiler. Fra begynnelsen var deres stil kanarisk Folklore som er tradisjonell folkemusikk, men etterhvert har dette utviklets til å nå inneholde også ulike typer av moderne musikk.

Det er en stor utfordring å være født med bistandsbehov i Spania, eller for den del være familie til noen med et handikapp. I stort sett er det familien som må stille opp og ta seg av det meste. Til stor del fraskriver myndighetene seg ansvaret og alle tilretteleggelser av spesielle behov blir skjøvet over på den enkelte familie.

For Amidagüe har de siste årene heller ikke vært noen dans på roser. De har fått slite og kjempe mye for å fortsette sin aktivitet, samt å få muligheten til å utvikle seg videre. Takket være foreldregruppen Apadesur som aldri har gitt opp, kan de nå stolt slippe sin andre CD; Mi Musica Tu Cancion….Min musikk - din sang.

Apadesur er idag som tidligere en frivillig organisasjon som overlever på inntektene fra opptredener, bidragsytere (oftest familie og venner) samt et beskjedent bidrag fra kommunen. For oss nordboere som er vant med ulike støtteordninger, nettverk, foreningsvirksomhet og en annen type opplysthet, er det vanskelig å riktig forstå den vanskelige situasjonen til disse menneskene. Sammenlignet med Norden er det lang vei å gå. Men med Apadesur
gir ikke opp. Den spontane gleden og optimismen overgår det meste jeg har sett. De tilbyr aktiviter på ettermiddagene 4 dager i uken, hvor det da ved siden av musikken også har tilkommet dans og rytme. De gjør et viktig arbeid med å tilkjennegjøre gruppen og dens medlemmer for samfunnet, samt øke den sosiale integrasjonen og normalisering av disse ungdommene.

Nordmannsforbundet har fortsatt sitt fantastiske arbeid for de svake i samfunnet. Da Amidagüe utviklet seg til å bli en selvstendig gruppe, påbegynte Nordmannsforbundet i 1998 et nytt prosjekt. I samarbeid med Mogan kommune startet Nordmannsforbundet et arbeid for en lignende gruppe i Mogan. Resultatet av dette er en skole som i dag har fungert i 10 år og fremdeles støttes av-, og samarbeider med Nordmannsforbundet.

Selv kom jeg til Gran Canaria med mann og barn i august. Vi hadde solgt allt der hjemme for å satse på nytt med min manns familie her på Gran Canaria. Det var gjennom min manns søskenbarn jeg kom i kontakt med Apadesur. Hun studerer til hjelpepleier og var på studiebesøk hos Apadesur da hun fikk høre om deres tidligere kontakt med Norge. På den måten ble jeg kontaktet. De hadde et ønskemål om å få sitt medlemsblad fra Dissimilis oversatt til spansk. Mens jeg oversatte fikk jeg høre deres historie og det var da jeg bestemte meg for å forsøke hjelpe dem så godt jeg kunne. Deres kontakt med Norge har med årene sakte men sikkert fallt bort. Noe av deres ledelse har så smått blitt byttet ut av forskjellige anledninger, og den gode kontakten med Norge er betydelig redusert. Den norske kontaktpersonen har flyttet tilbake til Norge og Apadesur står igjen helt på egne bein med et sterkt behov for å gjenopprette nye kontakter med personer og organisasjoner som kan bidra med hjelp og støtte.
   

Sissel Sosa Breivik

Amidagues CD kan kjøpes på konserten eller på nedenstående telefonnummer til en pris av 10 euro.
For kontakt med Apadesur/Amidague, ring Sissel på telefon 607 200 643

       

Arbeidet de gjør er for viktig for å bli forbisett mener jeg, så derfor mitt engasjemang. Kontakten med Dissimilis i Norge håper jeg så smått vil bli opprettet igjen og jeg at dette kan være begynnelsen på bedre tider for Amidagüe. Jeg oppfordrer derfor skandinavere med musikkbakgrunn eller erfaring fra lignende arbeid å ta kontakt. Ikke minst håper jeg at mange vil ta seg tid og anledning til å høre disse musikkglade ungdommene når de i april holder konsert i Carrizal på Gran Canaria.

Amidagüe skal som nevnt, i disse dager slippe sin andre CD-plate og i den forbindelse inviterer de til konsert Centro Civico i Carrizal, Ingenio, lørdag den 19 April klokken 20.30. Gratis adgang! Jeg har hørt gruppen spille og det svinger!

For interesserte kan man ta seg dit med buss 01 som går mellom Mogan – Las Palmas. Bussen avgår fra Mogan hvert 20. min og stopper i Carrizal ca. 100 meter fra Centro Civico. Reisetiden fra Mogan til Carrizal er ca. 1 time, fra San Agustin ca. 30 min.

 
 
.....MER ARTIKLER.....