Av Bente Storsveen Åkervall

 


 


Området Parque del Sur och idrottsanläggningen ”Ciudad Deportiva” ligger vägg i vägg nere i Maspalomas, i närheten av San Fernandos marknadsplats och ortens tivoli ”Holiday World”. Parken byggdes under 2002-2003 och invigdes den 15 maj 2003. Parken omspänner cirka 10.000 kvadratmeter och här ges möjligheter för en rad olika smaker.

Parque del Sur är verkligen en park i ordets rätta mening. Här finner vi enorma gräsytor som sköts minutiöst av parkens personal. Här kan vi dessutom studera en rad olika typer av palmer som på sina ställen bildar riktiga palmlundar. Övriga träd med vackra blommor och härliga formationer finner vi spridda över hela parken. Rosenrabatter i full blodröd blomstring slåss mot stora ytor Strelizias (papegojblommor) och buganvillas. Parque del Sur har fått en härlig grönska redan efter tre år och är absolut värd ett besök bara på grund av dess grönska,träd och blommor.

Tar du pic nic korgen med dig på dagtid, kan du välja mellan att slå dig ner under en palm och lojt spisa ditt medhavda. Eller så kan du duka upp varorna på de pic nic bänkar som finns disponibla för parkens besökare. Väljer du att inte ta med dig någonting kan du också köpa enklare maträtter och dryck i den bar/restaurang som finns inom området. Här erbjuder man bland annat dagens meny för 6 euros. Men visst är det något speciellt att ligga på rygg och titta upp genom palmbladen när man intar sin pic nic!

För barnen är parken ett riktigt eldorado. Här finns stora ytor där barnen kan cykla och leka fritt. Två olika lekparker erbjuder rutschkanor, gungor och mängder av andra leksaker för de yngsta. Klätterställning och en enorm sandyta att leka med sina medhavda leksaker uppskattas också av alla små. De lite äldre kan passa på att ta sig ett parti schack på det jättestora schackbrättet som finns tillgängligt.Vill man röra på sig finns också möjligheter. Grusbanan som går runt parken mäter 1.100 meter och används flitigt av joggare eller av dem som bara vill ta en snabb promenad. Här kan man också stanna till och göra styrkeövningar på de stationer som finns uppställda vid sidan av löp/gångslingan. Under joggingturen passar man på att insupa alla intryck som ges iform av människor som tränar, eller som bara besöker parken för att slappa av. Ofta ser man en fotbollsmatch gå av stapeln eller en jonglör eller dansare som passar på att träna i skuggan av några träd. Ett stort klättertorn är byggt vid sidan av den stora dammen som ger skön svalka till området. Tornet används vid vissa tillfällen för att klättra medans det övrig tid tjänstgör som en stor fontän som sprutar vatten tillbaka till dammen. Under vissa perioder erbjuds också kanotuthyrning för dem som vill träna denna sport – eller till de som vill vara på tu man hand en stund.

Och som nämnt tidigare ligger hela idrotts-anläggningen ”Ciudad Deportiva” precis intill. Här finns 4 fotbollsbanor med konstgräs och flera beslysta tennisbanor är under uppförande.

Parque del Sur är öppen för allmänheten alla dagar från 07.00 till 23.00 (22.00 lör-sön). Det är avgiftsfritt att komma in och parken öppnar sina armar för alla besökarna som får möjlighet att verkligen njuta det härliga kanariska klimatet i en njutningsbar miljö. Just nu håller man på att bygga en amfiteater med plats för 1.500 sittande personer. Här skall man i framtiden anordna konserter och andra framträdande för att ytterligare göra parken attraktiv.

Många gånger har vi i Dag & Natt efterlyst mer grönområden och mer parker på södra Gran Canaria. Detta står vi fast vid. Men samtidigt skall sägas att Parque del Sur har blivit en riktig oas för oss som bor här. Den kan förmodligen också upplevas som en riktig oas för alla som besöker södra Gran Canaria!

Torsdag 26. april i år ble det nye utendørs auditoriet i Maspalomas offisielt åpnet. Auditoriet ligger i nordenden av "El Parque Urbano Sur" (Folkets Park i Sør) og avslutter som den siste håns på verket den utførelsen som opprinnelig var planlagt for parken.

Under åpningsseremonien deltok Jose Manuel Soria, president for det kanariske fylkestinget (den lokale øyregjeringen) sammen med borgermesterinnen for kommunen San Bartolome de Tirajana, Concepcion Narvaez. Deltok gjorde også den kanariske regjeringens minister for finans- og institusjonelt samarbeide, Rosa Rodriguez. Ansvarlig for selve konstruksjonen og utførelsen av det nye auditoriet har vært den kanariske entreprenøren Satocan s.a., som var representert ved bygningsansvarlig Alejandro Laynez Bretones, og auditoriets arkitekt Francisco Roman.

Folkets Park i Sør stod klart, så nær som på auditoriet for nøyaktig 4 år siden, bare noen uker før siste kommunevalg, og ble offisielt åpnet av daværende borgermester Marco Aurelio Perez. Auditoriet, som siste etappe i utbyggingen av parken er dels finansiert av det kanariske fylkestinget (El Cabildo), og President Jose Manuel Soria var derfor den som la ned grunnsteinen den 8. mai 2006.

Utbyggingen av tredje og fjerde fase av parken, der auditoriet er inkludert, har vært en totalinvestering på 2.182.765 euro, hvorav El Cabildo har stått for totalt 1.814.230 euro.

Denne siste investeringen, med sine 6233 m2 inkluderer et anfiteater, en bygning for kulturarrangementer, hager beplantninger og andre installasjoner i tilknytning til selve utescenen. I tillegg kommer en kunstig innsjø og fontenene som omkranser scenen, og en markise som dekorativt gir en følelse av tak over hodet.

Det kanariske fylkestinget har i tredje fase av parkens utbygging bidratt med en investering på 280.649 euro. Kommunen San Bartolome de Tirajana, med 123.209 euro, mens Fylkestinget har bidratt med 1.533.581 euro i fjerde fase og den lokale kommunen med 245.326 euro.

 

 

PARQUE DEL SUR

Ta en taxi till parken som ligger nere i Maspalomas dalen, inte långt från San Fernandos marknadsplats eller det allmäna sjukhuset "Centro de Salud".

Parken er öppen mån-fre 07:00 - 23.00 och lör-sön 07:00 - 22:00.

Gratis inträde.

 
.....MER ARTIKLER.....