FINCA OSORIO
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

Den gamla gården ”Osorio” höll på att splittras upp. Efter det att Garcia de Osorio y Trujillo köpte gården på 1500-talet hade mycket hänt. Arv och ekonomiska bekymmer hade gjort att gården styckats upp och sålts av.

Det skulle dröja ända in på 1800-talet innan någon vesäntlig förändring skedde. Gården hade under denna tiden drivits av familjen till grundaren. Man hade för det mesta gården uthyrd till 15 olika bönder som odlade de bördiga åkrarna. Hyran betalade man med pengar eller genom att dela med sig av skörden.

 

 
   

 

Men genom det stora socitetsbröllopet mellan Dolores Manrique de Lara och Adan del Castillo Westerly förändrades gårdens situation. Dessa två kom från de allra förnämaste och mest välstående familjerna på Gran Canaria. Familjen Manrique de Lara främst genom stora äganden i mark och fastigheter. Den mycket kända grevefamiljen del Castillo som ägde all mark från flygplatsen och söderöver – Conde de la Vega Grande. Dessutom ägde man den största delen av stadsdelen San Jose i Las Palmas där bland annat den gamla stan Vegueta ligger.
Det nygifta paret började aktivt att köpa tillbaka de delar som styckats av, och lyckades till slut få Osorio att i stort sett se ut som den hade gjort på 1500-talet.

År 1981 togs Osoriogården eller ”La Finca de Osorio” över av landstinget på Gran Canaria. Området klassades som ett naturreservat och idag förekommer endast mycket marginell odling på området.

Finca de Osorio ligger alldeles utanför staden Teror, på vägen mellan Teror och Arucas. Ett besök här är som bomull för alla sinnen, och att få möjligheten att ströva runt i detta hav av blommor, plantor och oerhört mäktiga träd är en ren njutning.

Vi besökte gården i början av mars och slogs av alla blomsterängarnas alla färger. Mattor av små blå blommor, eller pampiga tistellikande gula blomster som för oss var helt okända. Men färgskalan bland de vackra blommorna var mycket bredare. Regnbågens alla färger tycktes finnas representerade på Finca de Osorio denna härliga, soliga marsdag.

Som kontrast fann vi de pampiga, gamla knotiga kastanjeträden. Nästa lite spökaktigt kantade de vägen och såg ut som om de aldrig kom att visa färg igen.

Till den grad såg de döda ut att vi tvingades fråga vakten varför träddöden gått så hårt åt dessa träd. Han bara skrattade och förklarade att den frågan var mycket vanlig under vintern. Samtidigt försäkrade han att dessa träd åter grönskar, blommar och ger kastanjer under våren och sommaren!Den trevliga vägen leder fram till det gamla herrskapshuset. Det var här som ägarna bodde, och härifrån styrdes driften på Finca de Osorio. Huset är en blandning av engelsk herrgårdsstil och kanariskt herrskapshus. Idag har man gjort om den vackra byggnaden till ett litet herbärge dit såväl privatpersoner som grupper kan ansöka om tillstånd för att övernatta. I byggnaden finns också en utställningslokal som används flitigt för bland annat konstutställningar.

Bredvis herrskapshuset finner vi en liten terrasserad trädgård som är helt praktfull. Underbara exemplar av magnolia, samsas med träd, plantor och buskar på ett mycket vackert och välskött sätt. Här finner vi också en flock helt orädda, vita duvor. Dessa fredsduvor passar verkligen in i stämningen här!

Ja, vad vore en gård utan djur? Och även till andra tider finns det lite djur på gården. Ladugården innehåller hästar, kor, får och grisar. Den svarta, kanariska grisen var en stund utrotningshotad, men bland annat på Finca de Osorio låter man dessa fortplanta sig för att därmed säkra artens framtid.

Finca de Osorio är också platsen där boskapsutställningen äger rum under den religiösa festen ”Virgen del Pino” i september varje år.

Till slut kan vi nämna att Finca de Osorio är ett väldigt populärt utflyktsmål under december och januari. Då kommer svampplockarna hit! Och visst låter det lite speciellt att man plockar stora mängder kantareller här!


Myndigheterna begränsar antalet besökare till Finca de Osorio, och man måste söka om tillstånd för att komma in här.

Detta görs enkelt genom att ringa : 928 63 00 90
mellan 08.00 – 15.00

 

 

 
 
.....MER ARTIKLER.....