TROPICAL - la cerveza sin rival-
Av ESC
























Tropical, det är det lokala ölet som bryggs på Gran Canaria. Strax utanför Las Palmas ligger bryggeriet, en jätteindustri som inte bara har hållit på med öl...

Nej, det började faktiskt med choklad!

Namnet Tropical har egentligen kubanskt ursprung. I början på 1900 talet rådde en livlig affärsutväxling mellan Kuba och Kanarieöarna. I och med att det var en dryck som släckte törst kopplade man ihop det med varmare trakter och det kanariska ölet hade fått ett namn!

Året var 1922 då affärsmannen Don Castor Gomez Navarro tyckte att det var dags att komplettera sin chokladfabrik ”El Escudo” med ett bryggeri. Den 22 november samma år registrerades namnet ”Tropical” i Madrid. I slutet av 1923 presenterades det första projektet på bryggeriet hos myndigheterna i Las Palmas. Bryggeriet skulle byggas på gatan Canalejas (i närheten av Parque San Telmo, dvs idag mitt i centrala Las Palmas). Senor Gomez Navarro tvingades betala 25 pesetas (ca. 1,25 kronor) i skatter och avgifter för detta projekt!

Den 24 april 1924 invigdes det första ölbryggeriet på Gran Canaria - och på Kanarieöarna. Åtta anställda ansvarade för bryggandet av 2.000 liter öl om dagen. Redan från start var man mån om att göra reklam för sig. Genom att ringa telefonnumret 171 kunde man beställa öl hem till sig med en garanti att få ölet omgående ”oavsett kvantitet”!

På själva bryggeriet öppnade man också en servering där ölet serverades i ”jarras” (sejdlar) gjorda av glas och porslin. Till ölet serverades ett stort urval av tapasrätter.

Till historien hör att man drack väldigt lite öl på Kanarieöarna vid denna tid. Öarna var precis som landet i övrigt, vana att dricka vin. Tropical konkurrerade därmed främst med övriga läskedrycker till att börja med. Råvarorna för ölet importerades framför allt från Europa.

Under det spanska inbördeskriget fick Tropical, liksom all annan industri i Spanien, stora problem. Dels var det svårt att klara importen av råvaror då en bojkott rådde gentemot Spanien. Dessutom var det mycket svårt att få tag på arbetskraft eftersom de flesta var inkallade på grund av kriget. Tropical klarade emellertid att upprätthålla produktionen och stängde inte fabriken en enda dag under dessa svåra år.

Efter inbördeskriget trädde tre välbeställda kanarier in i företaget och satsade stort på att Tropical skulle utveckla sig ordentligt. Den 15 maj 1939 bildades bolaget ”Sociedad Industrial Canaria S.L (S.I.C.A.L.). Ägarna var Don Diego Vega Sarmiento, don Vito Sanchez Jimenez och don Miguel Curbelo Grondona.

Efter första året var vinsten i företaget 25.865 pesetas. Efter skatt återstod 24.456pesetas, eller ca. 1.300 kronor, som herrarna kunde dela på!

De tre herrarna finansierade hela sitt projekt med eget kapital utan att någon gång uppsöka banken för ekonomisk hjälp.

Las Palmas växtre kraftigt som stad under 50-talet. Flygplatsen Gando hade i mycket stor utsträckning gjort att Gran Canaria blev tillgänglig. De första turisterna började anlända, och ölet fick en allt större acceptans på Gran Canaria. Oavsett vad man gjorde på Tropical så räckte inte produktionen till.

Den 31 december 1954 övergick Tropical till att bli ett aktiebolat och drygt tre år senare inleddes byggnationen av det nya bryggeriet - samma bryggeri som Dag & Natt besökte i slutet av januari. Denna fabrik invigdes i augusti 1959.

Redan i början på 1960-talet var brygeriet för litet. Med en årsprodution på 300.000 hektoliter behövdes ytterligare utbyggnad. Denna expansion invigdes i juli 1968. Tropical hade vid detta laget vunnit tre guldmedaljer för sin öl i Bryssel och ytterligare tre silvermedaljer från Paris.

Efter 70 års existens kliver Tropial in i en helt ny värld. Ja, man kan nästan tala om en ny ungdom. Först och främst sker en fusion mellan de två bryggerier som fanns på Kanarieöarna; La Tropical på Gran Canaria och La Dorada på Tenerife. Samtidigt kliver ett multinationellt företag in och tar över alltihop. South African Breweries blir ägare till bägge dessa bryggerier. Senare har South African Breweries också fusionerat med det nordamerikanska jättebryggeriet Miller. Detta har gjort att Tropial idag tillhör den näst största bryggerigruppen i världen. Det har också inneburit attt Tropical haft möjlighet att förnya och modernisera installationerna för mer än 200 miljoner kronor.

Hela gruppen SAB/Miller brygger mer än 17.600 miljoner lite öl....!




 

 

Tropical bryggeriet på Gran Canaria brygger idag sitt eget öl Tropical såsom pilsner, premium och lager. Dessutom brygger man allt Dorada öl som marknadsförs på burk eftersom Tenerife bryggeriet inte har någon installation för burkproduktion. På licens brygger man dessutom Carlsberg. Tropical utgör 60% av produktionen, Dorada 30% och Carlsberg 10%.

Tropical brygger över 100.000.000 liter öl om året. Omsättningen uppgår till dryga 120 miljoner euros om året. Bolaget har 550 anställda.

Konkurrensen är stor, även om det värsta - den med grannöns Dorada - försvann i och med fusionen 1994. Tropical/Dorada har idag en marknadsandel på 54% på öarna. Ölet säljs uteslutande på Kanarieöarna.

Enligt Jose Miguel Alonso Talavera, ansvarig för skötseln av bryggeriet på Gran Canaria är det framför allt när det gäller fat som konkurrensen är förfärlig. Jättebryggerier från fastlandet gör allt för att komma in på den attraktiva kanariska marknaden och skänker nästan bort sitt öl för att få exklusivitet på barer och restauranger.

Fabriken strax utanför Las Palmas jobbar tvåskift idag, vilket innebär att det fortfarande finns möjlighet för stor expansion för bryggeriet.

Öl är världens tredje mest druckna dryck efter kaffe och mjölk. Spanjorerna, som vi tidigare nämnde, inte hade någon riktig ölkultur när Tropical startade dricker idag 74 liter per person och år, vilket fört upp landet till en tredjeplats efter Storbritannien och Tyskland.

Ingredienserna till Tropical kommer från hela europa idag. Mer än 20.000ton korn/malt kommer från det spanska fastlandet och från de tidigare öststatsländerna. Humlet kommer från centraleuropa. Vattnet hämtas från de högsta bergen på Gran Canaria. Såväl burkar som flaskor tillverkas på Gran Canaria.

Tropical är också distributör för flera kända dryckesmärken såsom Miller, Pilsner Urquell, Kilkenny, Redbull och juicen Compal. Från första januari iår distribuerar man också den goda äppeljuicen Apletizer


 
 
.....MER ARTIKLER.....