LA CUEVA PINTADAAv ESC

 
   


Jag själv såg framför mig en grotta i underjorden med några målningar från tiden före spanjorernas intåg på ön. Därför blev jag mycket positivt överraskad när jag anlände Galdar och fann så oerhört mycket mer än ”bara” en grotta.

I själva verket är ”La Cueva Pintada” en av sex grottor som invånarna på ön grävde ut ur den vulkaniska materialet som täckte området kring Galdar. Dessutom har man funnit en hel bosättning i området runt dessa grottor. Idag har man grävt fram ett 60- tal grundmurar som tydligt berättar hur det såg ut i en bosättning på Gran Canaria för 1000 – 1500 år sedan. Det utgrävda området omfattar ca. 4000 kvadratmeter.

”El Museo y Parque Arqueologico Cueva Pintada” är det fullständiga namnet på museet och utgrävningsområdet. Här ordnas visningar på spanska, tyska, engelska och franska. Dessa visningar tar ungefär 1,5 timme och består av grupper om maximalt 25 personer. Det är inte tillåtet att fritt vandra kring i utgrävningsområdet, utan enda sättet att ta del av detta är att vara med i en grupp.

Visningen inleds med en film på ca. 12 minuter. Denna tredimesionella film visar på ett intressant och spännande sätt hur folket levde på ön innan spanjorernas intrång, och hur deras liv förändrades i och med den spanska erövringen. Även under den resterande visningen varvas guidens berättelser med videos och annan teknisk presentationsteknik. Detta gör visningen lättsam och intressant.

Man kan boka biljetter till visningarna på internet, eller genom att ringa 928 89 57 46. Detta rekommenderas eftersom antalet personer och visningar är begränsat. Vanligtvis genomförs endast en visning på engelska per dag. Maximalt 475 personer kommer med på visningarna per dag.

 
   

La Cueva Pintada upptäcktes förmodligen av en slump år 1862, då några jordbrukare höll på att sköta sina odlingar. Det är emellertid inte förrän 1873 som grottan officiellt hittades genom att Don Jose Ramos Orihuela tog sig in i grottan genom ett litet hål i taket. Han gav grottan namnet ”La Cueva Pintada”, ett namn som alltså står sig än idag.

Inne i grottan hittade man skelett och balsamerade kroppar, och mycket tyder på att just denna grotta var en begravningsplats för de rika och mer inflytelserika personerna. Dessvärre var myndigheterna långsamma med att förstå värdet av detta fynd, och innan man slutligen tog till sig fyndplatsen och började skydda den så hade mycket av innehållet i grottan försvunnit.

Ägaren till marken kring La Cueva Pintada skänkte platsen till staden Galdar för att den skulle omhändertas ordentligt. Och mycket riktigt började man med att ta bort odlingarna ovanpå grottan redan 1886. Vattnet som filtrerades ner i grottan från dessa odlingar hotade med att förstöra målningarna.

 

 

 

 

 

 

Från 1972 öppnades grottan för allmänheten. Men det tog bara några år innan man kunde se skadorna som orsakades av dessa okontrollerade besök och 10 år senare tvingades man stänga grottorna igen. Sedan dess har man noga säkrat målningarna genom att skapa ett optimalt klimat i grottan. Idag får man bara se målningarna genom en glasvägg. Målningarna är cirklar, trekanter, kvadrater och rektanglar – och antalet är alltid delbart med 12 på ett eller annat sätt. Därför tror man att målningarna har någonting med en kalender att göra.

Men än så länge är det bara gissningar. Målningarna är gjorda i vitt, rött och grönt. Grottans väggar har tydligt perparerast innan man målade dem. Väggarna har putsats till för att färgen skulle fastna bättre och färgen har varit konstgjort uppvärmd vid målningen. Man bedömer att målningarna är 900 år gamla.
Under rundvandringen kan vi också se 4 hus som återuppbyggts efter de grundmurar som man hittat. Två olika typer av sten användes vid byggnationerna – antingen runda naturliga stenar eller skickligt tillhuggna stenar av vulkaniskt material. Samtliga hus vänder sig söderut och entren till husen lades alltid i detta väderstreck. Dels för att skydda mot kraftiga vindar från nord, dels för att få in mer ljus i hemmet. Matlagning skedde i gemensamma ”kök” men i husen fanns ofta en glödbädd för att hålla maten varm. Man uppskattar att hemmen vanligtvis beboddes av upp till 8 personer.

Trots att en hel del fynd skändades innan grottan stängdes, så finner vi en hel del redskap, vattenkrus och andra köksartiklar i själva museet. Dessa saker daterar tillbaka till 500 – 1500 talet. Det finns tecken som tyder på att denna bosättning övergavs ungefär på 1100-talet, förmodligen pga dåliga skördar och/eller stridigheter. Senare har emellertid platsen vaknat till liv igen.

FAKTA:
La Cueva Pintada, öppet tisdag till lördag 09.30 – 20.00. Sista visningen 18.00. Söndagar 11.00 – 20.00. Stängt måndagar.
Inträde 6 euros. Barn 10 – 18 år 3.90 euros. Barn under 10 år gratis. Studerande under 25 år 3 euros. Personer 65 år eller äldre 3 euros.

För att komma hit tar du buss 30 till Las Palmas/ San Telmo. Här byter du till linje 103 eller 105. Bussarna avgår med 15 minuters mellanrum dagtid. Busspriset till Las Palmas t/r är 5,50 från Maspalomas och 6,80 från Puerto Rico. Las Palmas – Galdar t/r 5,00 euros. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i dessa priser.

- Det är inte tillåtet att filma eller fotografera i museet eller på utgrävningsområdet.

- I entren till museet finns en lite butik som säljer souvernirer från La Cueva Pintada.

 
.....MER ARTIKLER.....